Branko Radulovic / Foto: LAZAR RUZIC
02/12/2023 u 10:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Radulović: Nacrt Prostornog plana nije zakonit, validan i kvalitetan dokument

Jasno je da smo u velikim problemima. Nemamo viziju razvoja, PPCG, planove nižeg reda, strategije razvoja, sektorske reforme, optimalna rešenja. Nemamo više ni vremena za čekanje, gubimo ogromna sredstva, uništavaju se resursi, potrebno je pokrenuti veliki i održivi investicioni plan, naveo je on

Nacrt Prostornog plana Crne Gore do 2040. godine nije sačinjen u skladu sa odredbama Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, Zakonom o procjeni uticaja na životnu sredinu, Pravilnikom o metodologiji izrade planskog dokumenta ili sa Programskim zadatkom za izradu Prostornog plana Crne Gore do 2040. godine - on je čak špekulativni dokument, ocijenio je prof. dr Branko Radulović.

- Nacrt PPCG nije ispunio osnovnu odrednicu  da bude strateški dokument koji određuje državne ciljeve i mjere prostornog razvoja u skladu sa ukupnim ekonomskim, socijalnim, ekološkim i kulturno-istoriskim razvojem Crne Gore. Nije sačinjen uvažavajući multidisciplinarni i visokostručan postupak, te ne obezbeđuje visok stepen pouzdanosti. Kako PPCG  utvrđuje politike razvoja, uređenje i korišćenje prostora, definiše pojedinačne strategije i planove, način korišćenja resursa i potencijala, prioritete razvoja i mnogo čega drugog, to bi obaveznost sprovođenja i implementacija njegove ovakve vizije, ciljeva i rešenja proizvelo zastoje i retrogradne procese i ogromne materijalne gubitke.  Čak i da postanemo članica EU, primjenom, vizijom i rešenjima koje nudi ovaj dokument, bili bi vječito najnerazvenija država EU. Suprotno od tvrdnje autora da ćemo postati razvijena članica EU, istakao je Radulović.

Dodaje da je opet, nažalost, bio u pravu, i to kada je kao član Savjeta za reviziju PPCG do 2040. godine, 15.6.2022. godine, javno iznio mišljenje, konstatujući da Koncept PPCG je bezvrijedan materijal, da ga treba odbaciti i formirati kredibilnog i institucionalnog obrađivača.

- Negativno mišljenje saoštili su zatim i Savjet, akademska zajednica, civilni sektor, sa veoma negativnim stavovima. Tokom 2021. godine nekoliko nas uglednidnih akademika, redovnih profesora i naučnika smo zamoljeni od ministra prof. dr Ratka Mitrovića da budemo članovi Savjeta za reviziju PPCG, što smo i prihvatili, međutim, poslije uvida u Koncept i kredibilnost rukovodioca i nekih obrađivača smo podnijeli ostavke, naveoje Radulović.

Zabrinjava to što se nastavlja sa kontradiktornostima oko izrade PPCG, kaže profesor Radulović.

- Naime, decembra 2018. godine, prije isteka važeća PPCG do 2020. godine, 41. Vlada Duška Markovića, je donijela odluku o izradi PPCG do 2040. godine a zatim za rukovodioca izabrala gospođu Svetlanu Jovanović, izvršnu direktoricu RZUP-a, čiji je vlasnik kontroverzni biznismen Aco Đukanović. Zbog nekvaliteta rada i probijanja rokova dotična Jovanović je bila smjenjivana i ponovo izabirana. Tako, umjesto završetka izrade novog PPCG, kako je bilo definisano prvim ugovorom od 24 mjeseca, danas poslije 5 godina imamo loš Nacrt. Treba istaći takođe da određeni broj obrađivača ne zadovoljava kriterijume niti su kompetentni za izradu ovako važnog dokumenta, dok se za ne mali broj njih vezuju razne koruptivne radnje kojima je devastiran prostor, resursi i ekološki potencijal Crne Gore. Mora se, nažalost,  uočiti i politička uniformnost obrađivača i pripadnost prethodnom retrogradnom režimu, saopštio je on.

Nacrt PPCG je špekulativni dokumen, ističe Radulović, koji nije uvažio zakonsku proceduru izrade i usvajanja.

- Naime, kao član Savjeta, maja 2022. godine, dobili smo na ocjenu Predlog koncepta PPCG do 2040. godine, sadržanih u četiri knjige i na čak 1.002 stranice i to bez kartografskih priloga. Nakon jedinstvenih javno iznesenih krajnje negativnih ocjena od svih činilaca društva na Koncept PPCG, obrađivač je Vladi predložio sasvim novi dokument u obliku Predloga nacrta PPCG do 2040. godine na usvajanje u sasvim novom tekstu. Nacrt PPCG je dat u dva dijela-Analiza postojećeg stanja organizacije, uređenja i korišćenje prostora i Nacrta plana, na čak 593 stranice. Dokument je trebalo sačinitini na osnovu zakonske regulative i programskog zadatka, na naučni i metodološki ujednačen, aktuelan i validan način, na oko 250 stranica, navodi Radulović.

Pojasnio je da prvi dio dokumenta - Analiza postojećeg stanja organizacije, uređenja i korišćenje prostora, trebalo bi da sadrži polazne osnove o karateristici teritorije, ocjenama stanja po oblastima, globalnom kontekstu, sintezama ocjena postojećeg stanja, pregled problema, ograničenjima i potencijalima planskog područja.

- Analizu je trebalo sačiniti na metododološki način, ujednačenim nivoom obrade svih segmenata, koncizno, na osnovu podataka koji su aktuelni i validni. Ponuđeni tekst, naprotiv, na 311 stranice, predstavlja faktički depo hronoloških podataka izrade dokumenta, zakonodavne regulative, copi-paste citata, radova, izvještaja i studija koji se bave istoriografskim i uopštenim osobenostima, pojedinim segmenatima i karakteristikama Crne Gore.  Ništa ili veoma malo od proklamovanih principa i zakonodavne regulative, posebno u odnosu na Pravilnik o metodologiji izrade planskog dokumenta, naveo je on.

Drugi dio ponuđenog dokumenta, nazvan Nacrt PPCG do 2040. godine, dat na 279 stranice, trebalo je da ponudi ciljeve i planska rešenja i implementaciju rešenja, precizira Radulović.

- Na osnovu zakonskih odrednica i metodike izrade dokumenta, neophodno je bilo dati više varijanti rešenja, koji uvažavaju politiku racionalnog korišćenja prostora i zaštitu životne sredine, načela održivog razvoja, kao i postizanje uravnoteženog socio-ekonomskog razvoja. Zatim, na osnovu novih detaljnih podataka, analiza i mišljenja i predloga zainteresovane javnosti, cost-benefit analiza, trebalo je odrediti optimalnu  varijantu po određenoj tematici. Dokument ne sadrži ni u jednom segmentu takvu naučnu i istraživačku metodiku, saopštio je on.

Ističe da su kontradiktornosti, konfliktnosti, protivurečnosti, površnosti koji sadrži ponuđeni dokument brojne.

Naveo je neke od njih: Demografska analiza i projekcije su od krucijalne važnosti po budućnost Crne Gore. Projekcija autora da će se broj stanovnika u Crnoj Gori sa 622.271, koliko je iznosio 2020.godine, povećati za 7,4% na 668.781 u 2040. godine, su u sveri fantastike. Istovremeno UN i CIA tvrde da će doći do depopulacije u Crnoj Gori, da će se do 2050. godine broj stanovnika smanjiti za 7,9%, za oko 50.000, da će iznosti oko 570.000. Ono što je krajnje zabrinjavajuće su prognoze da će Crna Gora na kraju vijeka, 2100. godine, imati 449.000 stanovnika. Manje za oko 180.000 stanovnika ili 38,6%. Ono što je sigurno da će depopulacija biti intezivnija i to ne samo zbog opadanja prirodnog priraštaja već i zbog pojačane migracije u EU. Sva mladost će nam otići, staro  stanovištvo će nam jedno vrijeme biti brojnije a zatim će i ono opadati a ovdje će živjeti emigranti.

- Autori su preporučili indikatore da će BDP po stanovniku prema kupovnoj moći intezivno rasti do nivoa Evropskog prosjeka, što je krajnje neodgovorno ukoliko se  uviđaju sadašnje dubioze, globalni izazovi, ne nude konkretne sektorske reforme i rešenja, njihovi efekti, nova ekonomska politika saglasna sa novim politikama EU. Stiče se dojam da autori nijesu upoznati sa stanjem u društvenim djelatnostima, bilo da su u pitanju obrazovanje, naučna, kultura, socijalna zaštita, penzijsko i invalidsko osiguranje, fizička kultura i sport. Da bi te djelatnosti bile u funkcije dostojanstvenog života, osim otklanjanja brojnih devijacija, neophodne su reforme i ogromna finansijska sredstva za naše prilike. Potreban je budžet koji bi bio veći za 300% od sadašnjeg. Samo za moderan i održiv zdrastveni sistem, umjesto sadašnjih skromnih 389 miliona eura, potrebno je izdvojiti oko 1,8 milijardi eura, ukoliko bi uvažili kriterijume da prosjek izdvajanja za zdrastvo u EU iznosi 3.000 eura po stanovniku, dodaje, između ostalog, Radulović.

Ocijenio je da je racionalno i efikasno rešavanje teškog stanja i upravljanja otpadom trebalo da predstavlja jedan od najvažnijih segmenata dokumenta.

- Jasno je da smo u velikim problemima. Nemamo viziju razvoja, PPCG, planove nižeg reda, strategije razvoja, sektorske reforme, optimalna rešenja. Nemamo više ni vremena za čekanje, gubimo ogromna sredstva, uništavaju se resursi, potrebno je pokrenuti veliki i održivi investicioni plan. Ne smijemo napraviti ni jednu grešku. Sva rešenja nam moraju biti optimalna. Nacrt PPCG treba odbaciti kao nekvalitetan i neupotrebljiv. Ne treba čekati popis da se to učini. Ekolozi su se već izjasnili negativnom ocjenom. Naučne institucije moraju da imaju svoj stav. To im je obaveza, navodi radulović.

Racionalno je, dodaje, da se izrada PPCG prepusti CANU ili UCG ili „Institutu za razvoj Crne Gore“, koji se mora formirati.

- Kao saradnici mogu biti i ugledni instituti iz okruženja i EU. To je praksa u svim naprednim državama. Istovremeno se mora raditi usaglašeno sa izradom sektorskih studija i „zrelih“ projekta. Sve treba predvidjeti u Budžetu za 2024. godinu. Ukoliko hoćemo da se priključujemo EU, da počnemo da ličimo na normalnu državu, 2024. godina mora nam biti godina reformi i pokretanja velikog i održivog ciklusa. Uslov svih uslova je vizionarska, znavena i odlučna vlast, zaključuje on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 09:31