Радуловић / LAZAR RUZIC
02/01/2022 u 17:54 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радуловић најавила инфраструктурне пројекте: Двије клинике преселиће из барака у нови објекат

Осим тога, у оквиру Центра за ментално здравље, први пут ћемо имати и Одjељење за дjечиjу психиjатриjу, истиче Љиљана Радуловић

Дирeкторица Клиничког центра Црне Горе (КЦЦГ) Љиљана Радуловић казала је у разговору за "Дан" да очекује да у 2022.години започне изградња објекта за Инфективну клинику и Клинику за психијатрију, који би требало да буде завршен 2024. године. Иначе, ове клинике су већ деценијама смјештене у скучене монтажне објекте поред Дворца Петровића на Крушевцу.

По ријечима Љиљане Радуловић, КЦЦГ jе током 2021. године доказао да jе ослонац сваког грађанина и сваке породице коjа живи у нашоj земљи. Она је подсјетила да је у тој години надокнађено 40.000 прегледа који су одложени због затварања те установе за нековид пацијенте у првој години пандемије.

– Подсjећам да jе КЦЦГ током 2020. године, када jе био доминантан наjслабиjи соj корона вируса, чак на шест мjесеци буквално био затворен и недоступан за сваког пациjента коjи ниjе био ковид или хитан случаj. Ми смо, међутим, ове године, коjа jе и што се саме пандемиjе тиче била много захтjевниjа, доказали да можемо много боље: не само да смо надокнадили 40 хиљада прегледа из прошле године, већ смо током циjеле године, чак и када смо били на измаку снага и осталих капацитета, радили као сат: КЦЦГ ниjе стао ни на секунду. У КЦЦГ се тренутно укупно лиjечи преко 600 пациjената. Ковид, дакле, чини само десет одсто. То jе доказ преданог рада и одличне организациjе. Ми се ове године боримо са опасниjим соjем вируса, надокнадили смо око 40.000 заосталих прегледа из прошле године, а за разлику од наjjачих европских болница, радимо све процедуре све вриjеме. КЦЦГ током сваке седмице уради око осам хиљада прегледа, приjема, операциjа и сл. То значи да смо за годину у овоj кући пружили преко 320 хиљада здравствених услуга, што jе практично пола Црне Горе. Таj резултат постиже око 3000 запослених – истиче Радуловић.

Доводе два искусна љекара

Радуловић у 2022.години очекуjе и увођење лапараскопских операциjа на Клиници за неурохирургиjу, за шта ће наш кадар бити додатно обучен у угледним европским центрима.
– У том контексту, од априла очекуjемо да профункционишу нова ангио сала и скенер за коjе jе издвоjено милион и двjеста хиљада еура. Планирамо реконструкциjу Центра за физикалну медицину и рехабилитациjу, вешераjа и, коначно, након двиjе године чекања, и Клинике за нефрологиjу Намjера нам jе и да краће едукациjе, осим у земљама региона, обезбиjедимо и на престижним адресама у Европи. Краjем ове године добили смо свршене супспециjалисте и специjалисте, а у наjави имамо и долазак два доказана и искусна љекара коjи су спремни
да своjе кариjере вежу за КЦЦГ – нагласила је Радуловић.


На питање да када очекуjе да буду завршене три клинике – Инфективна, Клиника за психијатрију и Клиника за дерматовенерологију, она је одговорила да је почетак изградње планиран 2022. године.

– Проjектовано вриjеме изградње су двиjе године. Изградњом ове двиjе клинике стичу се нормални услови за рад, достоjни медицине 21. виjека. Први пут од отварања КЦЦГ напокон ће све ове клинике имати техничке услове за рад. Конкретно, ми смо све вриjеме били принуђени да животно угрожене пациjенте третирамо у главноj згради. То ће се, коначно, на добробит и пациjената и љекара, промиjенити. Осим тога, у оквиру Центра за ментално здравље први пут ћемо имати и Одjељење за дjечиjу психиjатриjу. То значи да наши наjмлађи пациjенти више неће морати нужно да буду третирани у иностранству или у недостатним капацитетима ИБД-а, већ ће комплетну здравствену заштиту остваривати у КЦЦГ – истиче Радуловић.

Без одговора на питања о буџету и мањку љекара

Радуловић није одговорила на наше питање да ли су задовољни предложеним буџетом за КЦЦГ за 2022. годину и да ли је то довољно. Одговоре нијесмо добили ни на питање на којим клиникама имају дефицит кадра и о којим специјалистима се ради.


Упитана да ли имају довољно кадра за те jединице и на коjим одjељењима имају дефицит љекара и специjалиста, каже да је току поступак доношења плана стручног и научног усавршавања за 2022. годину.

– Руководиоци организационих jединица достављаjу предлог специjализациjа и ужих специjализациjа. Уколико Медицински одбор и Одбор директора усвоjе предлог плана и Министарство здравља да сагласност коjом се усваjа План стручног и научног усавршавања, планирамо да распишемо 50 специjализациjа – рекла је Радуловић.

Она сматра да држава довољно улаже у образовање медицинског кадра.
– Коначно смо досегли оно што jе доскора било мисаона именица: љекари се не ствараjу преко ноћи нити фаворизовањем поjединаца или своjеврсном приватизациjом и "држањем шапе" на одређене специjализациjе. Захваљуjући проактивном приступу министарке здравља Jелене Боровинић Боjовић, ове године смо расписали рекордан броj специjализациjа – казала је Радуловић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 16:13