Početak kampanje ”Bezbjednost počinje od tebe” / Ministarstvo
23/04/2024 u 11:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Radulović: Za šest godina u željezničkom saobraćaju nastradala 21 osoba

U proteklih šest godina u željezničkom saobraćaju dogodilo se 319 nezgoda u kojima je 21 osoba nastradala, a samo u prošloj godini njih deset, kazao je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović na početku kampanje “Bezbjednost počinje od tebe”.

– Statistika je poražavajuća, ovo je trenutak kada nešto moramo uraditi. Najčešći uzroci su nepažnja i nepoštovanje saobraćajne signalizacije od strane učesnika u drumskom saobraćaju.  Od ukupnog broja vanrednih događaja, gotovo pola odnosilo na nedozvoljen prelaz preko željezničke pruge. Ovo je jedan od ključnih izazova sa kojima se suočavamo godinama unazad –istakao je Radulović.

Kampanja koju će Ministarstvo saobraćaja i Uprava za željeznicu sprovoditi tokom cijele godine doprinijeće podizanju svijesti i opreza kod građana. Opštine kroz koje prolazi željeznička pruga će takođe biti dio ovog programa, pa će pješacima i vozačima lično i na terenu, biti predstavljeno kuda i pod kojim uslovima se pruga može preći. Ciljna grupa su svi učesnici u saobraćaju, ali posebno mladi koji se više kreću, a slabije poštuju preporučene mjere opreza. Za njih će biti kreirane i objave na društvenim mrežama, ali i predavanja u školama.

image

na početku kampanje "Bezbjednost počinje od tebe"

Ministarstvo

– Prelazak pješaka na nedozvoljenim mjestima je veliki problem i on je najizraženiji u dijelu žljezničke stanice u Podgorici. Zato nam je namjera i intezivno radimo na tome da postavimo zaštitnu ogradu u dijelu željezničke stanice Podgorica i da na taj način onemogućimo prelazak pješaka preko željezničkog kolosjeka i siguran sam da ćemo na taj način riješiti jedan ogroman problem – napominje Radulović.

Radulović je kazao da će uskoro početi rekonstrukcija pružnih prelaza  te da je samo u prošloj godini za njihovo održavanje izdvojeno oko 150.000 eura.

Direktor Uprave za željeznicu Denis Lukač najavio je kontinuiranu kampanju, a ona će uključiti i auto-škole.

Direktor Uprave za željeznicu: Vozovi neće stati, ali su usporeni zbog infrastrukture

– Ova kampanja ima video animaciju koja će na najbolji način da pokaže koji su to rizici, kako se treba ponašati na željezničkom području, a kako na pružnim prelazima – rekao je Lukač.  

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. jun 2024 07:54