/ Ђорђе Радуловић
01/07/2021 u 20:34 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радуловић: Заједничким напорима достићи чланство у ЕУ

Радуловић је истакао да су земље региона солидарност нарочито показале током пандемије, кроз међусобну подршку у виду медицинске помоћи и вакцина

Црна Гора остаје посвећена јачању добросусједских односа, јер само заједничким напорима може се достићи заједнички циљ, чланство у Европској унији, казао је министар вањских послова Ђорђе Радуловић на ПРЕСПА Форуму.

Радуловић, како је саопштено из Министарства вањских послова, учествује на међународној конференцији „ПРЕСПА - Форум за дијалог“ под називом “Западни Балкан: Недостајући дио слагалице за употпуњавање Европе” која се одржава данас и сјутра у Охриду.

- Он учествује на позив предсједника Владе Сјеверне Македоније Зорана Заева и министра вањских послова те земље Бујара Османија-наводи се у саопштењу.

Радуловић је, говорећи на панелу „Изградња повјерења кроз дијалог", поручио да је регионална сарадња кључ напретка у процесу европских интеграција. Он је рекао да регион, управо у том погледу, може да се похвали позитивним искуствима током протеклих 20 година, укључујући и повезивање кроз преко 30 регионалних иницијатива и организација, које његују дијалог и доводе ближе ЕУ.

Радуловић је истакао да су земље региона солидарност нарочито показале током пандемије, кроз међусобну подршку у виду медицинске помоћи и вакцина.

Он је казао да је поносан, као грађанин, што је Црна Гора очувала своје различитости и склад, и да је она држава свих њених грађана, која остаје посвећена очувању мултикултуралности и и мултиконфесионалности.

- Прихватање да наставимо преговоре по новој методологији одраз је наше спремности да интензивирамо процес реформи, док је Међувладина конференција са ЕУ послала охрабрујуће поруке у том правцу- навео је Радуловић.

Он је додао да Црну Гору радује сваки прогрес који њени сусједи учине на њиховом европском путу, наводећи да је, баш као што то каже сам наслов Конференције, у фокусу Европе данас „недостајући дио слагалице“.

- То значи да она не може бити потпуна док сваки њен дио не буде уклопљен тамо гдје припада- рекао је Радуловић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 22:51