Бранислав Радуловић / - УПЦГ
30/07/2021 u 14:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радуловић: Због масовног разрјешења директора, масовне тужбе

Генерални проблем коjи се већ сада може jасно идентификовати jе питање основаности „масовног разрjешења“ без критериjума у коjима се скоро сви разрjешени третираjу на истовjетан начин, наводи Радуловић

Удружењу правника Црне Горе обратио се одређени броj директора основних и средњих школа коjи jе указао да у одлукама о њиховом разрjешењу постоjи читав низ процесних и материjалних грешака. С обзиром да Удружење правника не пружа правно заступање пред судом то су професори упућени на адвокатске канцелариjе, а Удружење jе у оквиру своjих компетенциjа истима дало своjе видjење правне природе овог проблема, казао је предсjедник Удружења правника Бранислав Радуловић.

Масовно и линеарно разрjешење директора основних и средњих школа коjе jе извршено од стране ресорног минстарства врло извjесно ће произвести судске поступке против државе – министарства, коjе ће или су већ покренули разриjешени директори, и коjи могу произвести високе буџетске издатке за државу, за случаj да се утврде грешке министарства на коjе указуjу смиjењени директори.

– Генерални проблем коjи се већ сада може jасно идентификовати jе питање цjелисходности и основаности „масовног разрjешења“ без критериjума у коjима се скоро сви разрjешени професори/директори третираjу на истовjетан начин. Притом се одређеном броjу професора не регулише њихов радно-правни статус и ставља им се на терет одговорност и за радње за коjе jе надлежно и само министарство.

Посебно jе питање да ли се овим радњама крши потписани Споразум три коалициjе од 08.09.2020 године у коjем се у тачки 5 прецизно наводи „да нова демократска власт у Црноj Гори неће спроводити реваншизам по политичком или било ком другом основу“ – навео је Радуловић.

Циjенећи начин на коjи jе спроведен поступак разрjешења директора школа и чињеницу да jавност већ дуже указуjе на више него спрона рjешења за избор дjела нових вршиоца дружности директора у школама, поред правне природе проблема, коjи ће евидентно добити судски епилог, неупитно се у овом случаjу може читати и намjера коjа ниjе у служби развоjа и унапређењу основног и средњег образовања, већ неке друге природе, закључио је предсjедник Удружења правника.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. novembar 2022 06:12