Зоран Радуновић / - Фото: Мина
01/03/2022 u 11:01 h
Blaženka GolubovićBlaženka Golubović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радуновић: Изузев Србије, све земље Европе и Балкана забраниле летове Русима

Руси ни у једној комбинацији не могу доћи код нас, једноставно не постоји начин, не могу се ни кући вратити, истиче државни секретар Министарства капиталних инвестиција

Министарство вањских послова донијело је одлуку о затварању ваздушног простора за руске авионе, не само за комерцијалне летове већ и за прелет преко ваздушног простора, казао је државни секретар Министарства капиталних инвестиција Зоран Радуновић. Тиме се Црна Гора придружила чланицама Европске уније да затвори свој ваздушни простор затвориле за авио-саобраћај са Русијом као одговор на руску војну инвазију на Украјину.

- Изузев Србије, није остала ниједна земља на карти Европе и Балкана која није затворила свој ваздушни простор Русима. Сви су им забранили прелет преко територије. Будући да је Црна Гора увела санкције Русији, ово је био само још један од очекиваних потеза који је донијело Министарство вањских послова, а не капиталних инвестиција - каже Радуновић.

image

Европа затворила ваздушни простор за Русе

- скриншот

Како је истакао, руско и украјинско тржиште чини између 30 и 40 одсто промета у Црној Гори, што ће свакако имати економског утицаја по нашу земљу. 

- Руси ни у једној комбинацији не могу доћи код нас, једноставно не постоји начин, не могу се ни кући вратити. Такође и Руси су забранили свима прелет преко њене територије, тако да се из Европе не може доћи до Азије, што знатно усложњава ваздушни саобраћај, повећава дужину трајања летова и економску исплативост - истиче државни секретар.

Он појашњава да је, откако су уведене санкције Русије, дошло до поремећаја тржишта које смо имали успостављено с Русима, и да се то, у економском смислу можда требало раније мијењати, али да је сад већ касно за то.

- Као у сваком рату неко ће да добије, а неко да изгуби. Сад и они који шаљу шљемове зарађују. Ал не и ми. Нас нема нигдје - каже Радуновић.

Истиче да одлука о затварању не би требало никога у Црној Гори посебно да забрине. А да кад су у питању лица која би требало да се врате у матичне земље, наводи да се у том случају, као у вријеме короне, раде хуманитарни летови и они ће се радити кад год буде потребно. 

- Када се ради о нашим држављанима кмоји се налазе у Русији, када се за то укаже потреба и за њих ће се урадити хуманитарни лет како би се вратили у земљу - наводи Радуновић истичући да се то ради преко дипломатских представништава и да за све постоји начин ако има воље.

Подсјетимо, Црна Гора се јуче придружила санкцијама, јер је то начин, како су саопштили из МВП, путем којег се може утицати и послати поруку да је у интересу цијелог свијета да се сукоби у Украјини зауставе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 11:56