фото: Општина Бар / - фото: Општина Бар
08/12/2021 u 18:57 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Раичевић са Радовић: Општина Бар очекује подршку државе за развојне пројекте

Разматране су могућности јачања сарадње Општине и ИРФ у смислу финансијске подршке таквим инвестицијама Општине кроз различите пројекте и фондове, како националне, тако и међународне

Предсједник Општине Бар Душан Раичевић са сарадницима и директорима општинских предузећа примио је данас делегацију Инвестиционо-развојног фонда која борави у радној посјети Општини Бар, са извршном директорицом др Иреном Радовић и предсједником Одбора директора Велизаром Калуђеровићем на челу.

Они су разговарали о кључним пројектима које реализују Општина Бар, али и оним који су планирани у наредном периоду. Приоритетне инвестиције локалне управе усмјерене су на унапређење постојеће и изградњу нове инфраструктуре, водоснабдијевање, саобраћај и уређење јавних површина, те заштите животне средине.

Разматране су могућности јачања сарадње Општине и ИРФ у смислу финансијске подршке таквим инвестицијама Општине кроз различите пројекте и фондове, како националне, тако и међународне.

Предсједник Раичевић представио је приоритетне развојне пројекте за локалну управу, наставак радова на прикључивању Добре Воде на Регионални водовод, реконструкцију регионалног пута Бар-Каменички мост-Владимирске круте према граници са Албанијом, Центар за дјецу са посебним потребама, олимпијски базен са пратећим садржајима и склониште за напуштене животиње.

За све ове пројекте Општина је већ створила предуслове који су у њеној надлежности, а очекује се подршка са нивоа државе.

Представници ИРФ истакли су да у наредном периоду много више пажње треба усмјерити на Инвестициони Оквир за Западни Балкан (WБИФ) кроз које је опредијељена подршка за шест држава од девет милијарди еура, те да би локалне управе, заједно са ИРФ, могле да црпе значајна средства за инфраструктуру.

Након састанка са локалним руководством, уприличен је састанак и са представницима Савјета за економски развој Општине Бар и Удружења привредника Општине Бар. Кључне изазове и препреке за локалну економију и развој бизниса коју препознају чланови ова два органа представили су њихови челни људи, Анита Радуловић у име Савјета и Божо Сарић у име Удружења привредника.

Они су упутили ИРФ иницијативу да се размотри отварање посебних канцеларија ИРФ у Бару, како би олакшали приступ и доступност малим привредницима и предузећима и превазишли евентуалне баријере. Истакнуто је да је потребно размотрити и олакшање процедура за добијање подршке, али и да су досадашњи корисници кредита ИРФ, привредници из Бара, задовољни односом и сарадњом са ИРФ.

На састанку је представљена идеја да се упаре средства ИРФ за кредитирање и средства које Општина Бар сваке године опредјељује за бесповратну подршку привреди кроз пројекте, а за наредну годину су планирана у износу од око 500.000 еура. На овај начин ИРФ би додатно кредитно помогао привреднике.

Предсједник Општине,  Душан Раичевић и директорица ИРФ Ирена Радовић,  усагласили су се да ће приоритет у привредном развоју у наредном периоду бити зелена економија која ће кроз развој водити рачуна о животној средини, али и развој дигиталних бизниса и пословања, те да ће се и подршка и субвенције предузетницима од стране локалне управе кретати у том смјеру.

Они су у исцрпној дискусији разговарали и о другим изазовима које локална привреда, предузетници али и локална управа имају у смислу кредитирања, сарадње са ИРФ, различитих олакшица, али и понудили нека конкретна рјешења која ће заједнички афирмисати у наредном периоду.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 06:42