/ Маја Раичевић
14/05/2022 u 20:25 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Раичевић за Дан: Тек свака друга жртва насилника пријави надлежнима

У 2021. години Сигурноj женскоj кући се обратило за помоћ 680 особа са искуством породичног насиља, подаци су из њиховог годишњег извјештаја

Невладина организација Центар за женска права током протекле године помагао је 225 жена, од којих је већина тражила помоћ због насиља у породици. Како је "Дану" саопштила директорица те организације Маја Раичевић од 225 корисница, њих 146 су жене коjе су преживjеле насиље у породици и 11 коjе су насиље приjавиле у 2020. години али им jе поступак траjао и у 2021. На питање нашег листа колико jе тих случаjева породичног насиља приjављено и надлежним органима, Раичевић каже да је од 146 пријава свега 76 завршило пред надлежним органима, односно полицијом, тужилаштвом и судовима.

Због кршења радних права се жалило 28 жена

Маја Раичевић каже да им се током протекле године због кршења права из рада обратило 28 жена.

Истраживање које је Центар раније радио показало је да је родно заснована дискриминациjа у области рада актуелна тема са коjом многи људи тврде да су упознати. Међутим, постоjи врло мало конкретних доказа о специфичним случаjевима родно засноване дискриминациjе. Неки од наjистакнутиjих примjера укључуjу послодавце коjи женама постављаjу неприкладна питања у процесу запошљавања, сексуално узнемиравање и неформалне препреке за унапређење. Изjаве и анкета су показали да се многи случаjеви дискриминациjе никада не приjављуjу jер људи нису свjесни своjих права или начина на коjи могу да их заштите. Штавише, они имаjу тенденциjу да се клоне конфликта и да не вjеруjу институциjама.

– Одлуку о томе да ли жели да приjави насиље доноси искључиво жена, а наше jе да пружимо све потребне информациjе, охрабримо њену одлуку и подржимо jе и заступамо у поступцима коjи слиjеде. Више од половине жена нам се обратило након приjављеног насиља, када реакциjа институциjа ниjе била задовољаваjућа. У таквим случаjевима преузимамо заступање. Чињеница да поступци траjу дуго говори о томе да jе потребно ажурниjе поступање правосудних органа и поштовање начела хитности коjе jе прописано и Законом о заштити од насиља у породици и правно обавезуjућим међународним стандардима. Све предмете пратимо од почетка до окончања поступка, па и даље, ако слиjеди поступак за развод брака и остали поступци из домена породичних односа. Наше клиjенткиње наjчешће истраjу у овим поступцима, риjетко одустаjу, што значи да одговараjућа подршка у великоj мjери доприноси успjеху поступка и превенциjи даљег насиља – каже Раичевић.

У 2021. години Сигурноj женскоj кући се обратило за помоћ 680 особа са искуством породичног насиља, подаци су из њиховог годишњег извјештаја.

– Након инициjалног савjетовања са корисницама, у складу са њиховим потребама, пружена им jе помоћ и подршка. У 2021. години инициjално савjетовање пружено jе 1310 пута и то инициjално савjетовање путем телефона (онлајн) 1007 пута и разговором у канцелариjи 303 пута. У пракси се нериjетко дешава да особа са искуством насиља више пута затражи инициjално савjетовање – било путем телефона, социjалних мрежа или доласком у канцелариjу – наводе у тој организацији.

У склоништу које води та организација лани је било 75 особа, односно жена и дјеце. Броj жена смjештених у склоништу био је 31, као и 44 дјеце.

– У 2021. години Сигурна женска кућа jе укупно пружила 2 750 услуга женама и дjеци са искуством насиља – наводи се у извјештају.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 22:27