Džudi Rajzing Rajnke / ALFA CENTAR - ALFA CENTAR
11/09/2022 u 22:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rajnke: Neprihvatljivo da političari kritikuju novinare, moramo da imamo nezavisne i slobodne medije

Ona je poručila da bi političari trebalo da promijene retoriku kada su zabrinuti sbog priča koji ti mediji objavljuju

Veliki je broj prepreka na putu Crne Gore ka EU ali sam posebno zabrinuta zbog medijskog okruženja, kazala je ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država Džudi Rajzing Rajnke u Dnevniku 2 na TVCG.

"Ja mislim da nije adekvatno niti prihvatljivo kada politički lideri kritikuju novinare ili medijske kuće jer im se ne sviđa kako oni izvještavaju, i onda novinarima bude ugrožena lična bezbjednost. Mi moramo da imamo nezavisne, slobodne medije, i pozivam crnogorske političke lidere da podignu glas u korist nezavisnih slobodnih medija", kazala je Rajnke, prenosi Portal RTCG.

Ona je poručila da bi političari trebalo  da promijene retoriku kada su zabrinuti sbog priča koji ti mediji objavljuju.

- Ja očekujem i znam da novinari u CG traže potvrdu informacija iz više izvora i da rade u skladu sa profesionalnim standardima, kazala je Rajnke. 

Američka ambasadorka ocijenila je da se Crna Gora nalazi na raskršću, ali da je izbor jasan. 

- Mnogo država je na raskršću: izabrati put koji poštuje naše demokratske vrijednosti  nasuprot totalitarnoj budućnosti. Ali odluke moraju da se donesu. Crna Gora je trenutno u zastoju i lideri države, a posebno predstavnici u Skupštini moraju da donesu teške odluke. Ima raznih opcija ali ja se nadam da će izabrati prave i na korist građana koji su ih izabrali, kazala je Rajnke u Dnevniku.

Ona navodi da je jasno da oko 80 odsto građana u Crnoj Gori želi evropsku budućnost.

- Sada  gledam na Crnu Goru koja ima jasan izbor, jer ljudi u Crnoj Gori u najvećoj mjeri jasno žele evropsku budućnost. Žele da Crna Gira postane članica EU. Tako da oni koji su izabrani u skupštini treba da preduzmu određene aktivnosti a ne samo da pričaju, potrebne su određene reforme da bi se priključili EU i to je jasno, naglasila je američka ambasadorka.

Rajnke je istakla da se na globalniom nivou bilježi tendencija opadanja demokratija i povećanja broja totalitarnih režima i država.

- Ruski agresivni rat protiv Ukrajine nešto je što ne možemo da ignorišemo. Ja čestitam Skupštini Crne Gore što je usvajanjem rezolucije osudila ruski napad. Treba pomenuti i one koji nijesu glasalui za tu rezoluciju, jer to govori o tome ko dijeli naše vrijednosti, kazala je Rajnke.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 17:10