Ненад Ракочевић / - SRDJAN BOLJEVIC
28/01/2022 u 11:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ракочевић: Невиђено поступање директора у Управи за спорт и младе

Према његовим ријечима изговори руководства Управе и Министарства да је ријеч о реформском процесу само су фасада за отпуштање одређеног броја службеника, за чију се реализацију евидентно не бирају начини и средства

Синдикат управе и правосуђа обратио се званично предсједнику Владе и Министарки јавне управе, дигиталног друштва и медија у циљу хитног стопирања процеса доношења новог Правилника о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста  Управе за спорт и младе, казао је предсједник Синдиката Управе и правосуђа ЦГ Ненад Ракочевић.

Запослени односно Синдикална организација Управе за спорт и младе која је чланица нашег гранског синдиката обратила нам се у дијелу интервенције, односно хитног реаговања и заштите њихових права, јер је намјера и предлог вршиоца дужности директора овог органа Марка Беговића да 40% службеника Управе остави без посла, казао је Ракочевић.

- Стварни, а поготово реални разлози за укидање радних мјеста не постоје, јер није укинут дио послова органа нити је дјелокруг надлежности преузет од стране неког другог државног органа, додатно, не постоји ни важећи акт Владе Црне Горе који садржи обавезу за смањењем радних мјеста у Управи за спорт и младе - објаснио је предсједник Синдиката управе и правосуђа.

Казао је и да је значајно  поменути да су средства за зараде у буџету за 2022.годину обезбијеђена за све службенике и додао да је последњи Правилник о систематизацији Управе за спорт и младе донијет прије пар мјесеци, па звучи, како каже, невјероватно да се ситуација у овом тренутку дијаметрално измјенила.

- Контрадикторно је и то што в.д. директор Беговић предлаже смањење број радних мјеста, а са друге стране у континуитету се повећава број службеника у овом органу које за потребе Управе за спорт и младе уступа Министарство просвјете, науке, културе и спорта на чијем је челу Весна Братић - наглашава Ракочевић.

Према његовим ријечима изговори руководства Управе и Министарства да је ријеч о реформском процесу само су фасада за отпуштање одређеног броја службеника, за чију се реализацију евидентно не бирају начини и средства.

- Да ситуација буде драматичнија и нехуманија одговорни из поменуте управе и ресорног министарства планирају отпуштање чак и двије труднице, двије будуће мајке - истиче Ракочевић.

Како овај случај није изолован и да исти није први покушај в.д. директора Беговића да изврши притисак и одређени мобинг према запосленима овог органа, јасно се може видјети у његовим незаконитим одлукама о упућивању на рад службеника Управе у Министарство просвјете, науке, културе и спорта, али је након обраћања запослених управној инспекцији, одустао и предметне одлуке ставио ван правне снаге, јасан је он.

Како каже "Да је фотеља опијат, па се резон погуби у самољубљу доказују и претходно наведени примјери".

Одговорни функционери из Министарства и Управе морали су знати да евентуална оптимизација радних мјеста мора проћи процедуру мјерења и цијењења количине и квалитета обрађених реферата радних мјеста, затим се морају провјерити годишње оцјене о квалитету рада запослених, а као један од услова је и провјера запошљавања, односно да ли је испоштована процедура расписивања јавног или интерног огласа и начин односно законитост даље реализације процедура, истиче предсједник Синдикта Управе и правосуђа.

Међутим, како каже, ако се узме у обзир провјера испуњавање услова запошљавања и рада, в.д. директор Марко Беговић је лично за себе отворио Пандорину кутију, јер се онда доводи у питање испуњавање услова њега самог за позицију директора органа.

Казао је да је ову аномалију констатовала и државна управна инспекција, а са овом ситуацијом тражиће се и одговорност оних који су га делегирали и поставили на поменуту функцију , односно поставља се питање одговорности још из разлога зашто није провјерен његов радни ангажман са пуним радним временом на још два радна мјеста. 

Чињенично стање своди се на питање зашто господин Беговић још обавља ову фунцију, а самим тим дискутабилна је и законитост читавог процеса израде Правилника систематизације радних мјеста овог органа. истиче. 

Како каже "У сазнању смо да је, након овог налаза управне инспекције питање његове законитости обављања функције додатно покренуто код инспекције рада, Агенције за спрјечавање корупције и осталих надлежних институција".

Синдикат управе и правосуђа ЦГ ће организовати тужбе и поднијети кривичне пријаве, ако се спроведу и реализују планиране активности Министарства и в.д. директора Управе за спорт и младе, јер ће за разлику од прошлости неко морати да одговара за евентуалну огромну материјалну штету која ће у коначном лећи на плећа државе и грађана Црне Горе, поручио је Ракочевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 08:56