Ненад Ракочевић (архива) / фото: Срђа Бољевић
01/08/2021 u 10:52 h
B.G.B.G.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ракочевић: У Црној Гори почео да функционише принцип смјењивости

Доскорашња предсjедница УО Националних паркова Црне Горе арогантно је руководила овом установом као да jе директор, а не позициjа надзора, каже Ненад Ракочевић, предсjедник Синдикат управе и правосуђа ЦГ

Коначно jе у Држави Црноj Гори почео да функционише принцип смjењивости и одговорности. Помисао jе у jедном тренутку била да ће и ови садашњи функционери власти схватити посjед своjе позициjе као лични феуд и ђедовину. И jесте тако било. Доскорашња предсjедница Управног одбора Националних паркова Црне Горе Марина Jочић арогантно је руководила овом установом, као да jе директор, а не позициjа надзора, каже Ненад Ракочевић, предсjедник Синдикат управе и правосуђа ЦГ (СУПЦГ).

”Ракочевић истиче да је Синдикат управе и правосуђа већ мjесецима уназад водио рововску борбу како би се у Националним парковима елиминисало безакоње и криминал

- На њене одлуке нису могли утицати ни Влада нити њена партиjа. Доносила jе одлуке и повлачила потезе коjи су много нашкодили и држави и самоj политичкоj струjи из коjе долази - каже Ракочевић.

Истиче да је Синдикат управе и правосуђа већ мjесецима уназад водио рововску борбу како би се у Националним парковима елиминисало безакоње и криминал.

- Наш синдикат водио је рат и са прошлом управом овог предузећа, на челу са Елвиром Клицом. Упозоравали смо jе на много шта ми синдикалци, као и многи добронамjерни грађани и радници овог предузећа, али бивша предсjедница ниjе хтjела да чуjе. Поставила jе, оставила и запослила многе сумњиве кадрове. Било да су те особе биле оштро сjечиво прошле власти, било да су због незаконитости кажњавани и остаjали без посла, било да су се jавно раниjе, а и у њеном битисању бавили криминалом, Марина Jочић ниjе хтjела никог да саслуша, а камоли да реагуjе - истиче челник синдиката.

Када су, каже, многи помислили да нема више у Црноj Гори политичког, приjатељског и непотистичког запошљавања, управа Националних паркова их jе демантовала.

- Ако jе неко посмислио да се данас на оваj начин стичу политички гласови, грдно се преварио, дешава се управо супротно. По разним врстама незаконитих уговора Марина Jочић jе запослила непознато велики броj особа. На четири мени позната расписана огласа примљени су сви коjи су у том тренутку већ радили по основу неке врсте незаконитог уговора. Значи огласи су били намjештени и већ се знало ко ће бити примљен - истиче Ракочевић.

Колика jе количина препотентности и арогантности била у питању, наjбоље се, како каже, "види кроз примjере гдjе jе jедан доктор наука ускоспециjализован за опис посла коjи се тражио огласом одбиjен у односу на неког некомпетентног са партиjском књижицом, а коjи jе наравно примљен".

image

Марина Јочић

- DJORDJE CMILJANIC

- Дегутантно jе спомињати кога jе бивша предсjедница и директорица поставила на чело комисиjе за приjем нових запослених у НП "Скадарско jезеро", то jе већ умиjеће. Диjелила jе коефициjенте у своjоj установи по личном нахођењу. Ма ко гледа прописе и звања, овдjе се ради о моћи - каже Ракочевић.

Оштећени по основу конкурса да се обрате Инспекцији рада

Овим путем позивамо све оне оштећене учеснике поменутих огласа да се обрате Инспекциjи рада, да у складу са Законом о слободном приступу информациjама траже све информациjе везано за оглас, односно сву потребну документациjу оних коjи су примљени, те да свим доступним правним начинима пониште намjештене огласе, а онда се наново кандидуjу.

Истиче да ниjе тачно да су наjбољи резултати постигнути у НПЦГ од када jе она на њеном челу. Из СУПЦГ кажу да су многи упозоравили и информисали Jочић о количини криминала, конкретно на Скадарском jезеру.

- Да ли Јочић зна да су од када постоjе НПЦГ, а поготово у вриjеме овогодишњег забрана, организовене криминалне групе изловиле наjвећу количине рибе икада. Да ли су то резултати. Да ли jе ова велика бивша опозиционарка знала, као што jесте, да синдикат установе НПЦГ и њену предсjедницу jе бивша управа мобинговала, прогањала и мучила. Да ли jе знала да jе због политички и интересно каналисаног отказа предсjедници синдиката од стране Елвира Клице, ова маjка троjе дjеце и jедина запослена у породици била остала без коре хљеба. Да ли jе знала да jе поменута била у раниjем управном одбору као представник радника и да jе због тога, као и због позива синдикалца, бранећи интересе радника и борећи се против незаконитости била прогањана, тлачена и добила отказ - констатује предсједник СУПЦГ.

Синдикат поздравља премијеров потез

- Ми из синдиката поздрављамо оваj потез премиjера, као и политичке струjе коjа jе дала миг да се ова активност реализуjе, уз честитке новом предсjеднику Управног одбора НПЦГ и с жељом да своjим будућим радом нема сличности са своjим претходницима - поручује Ракочевић.

Истиче да ће Синдикат управе и правосуђа ЦГ свугдjе гдjе се дешаваjу овакве или сличне ствари добронамjерном критиком давати допринос функционисању принципа слова закона и демократиjе.

Све jе то, наравно, каже, знала Марина Jочић. Суд jе, наравно, вратио на посао поменуту предсjедницу jедног од синдиката у тоj установи.

- Међутим, други такозвани жути политичко обоjени синдикат, коjи jе формирао Елвир Клица jе бивша предсjедница Марина Jочић здушно пригрлила у своjе крило, а мобинговану поменуту предсjедницу jе покушала маргинализовати и понашала се према њоj као према неприjатељу. Све оне запослене коjе jе затекла, а коjи су jоj наjквалитетниjе подишли, а таквих jе много, без икаквих мjерила радних и стручних способности jе оставила или чак поставила на неке веома важне позициjе у тоj установи - истиче Ракочевић.

Он се пита да ли jе то она чувена опозиционарка из прошлих времена, коjа онако изненађуjуће некултурно jавно прозива премиjера Црне Горе, за кога jе иначе знала да ће jе смиjенити и приjе него ли jе изашла у jавност са оним гнусним изjавама. Много дволичности, лицемjерjа и интереса у jедноj особи коjа jе тако кратко била на челу jедног веома значаjног државног предузећа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 05:54