/ foto ilustracija
02/11/2021 u 14:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ранији директори ЗЗЗ-а проузроковали радне спорове тешке преко шест милиона

Како су саопштили, брачни пар Јелић је злоупотребом службеног положаја проузроковао енормно велики број радних спорова, односно трошак на терет буџета Црне Горе у износу од 6,22 милиона еура, наводи се у саопштењу.

Запослени у Заводу за запошљавање  покренули су од 2008. године до данас преко 3,35 хиљада радних спорова против те институције, чија укупна вриједност износи чак више од шест милиона еура, саопштило је ново руководство.

Вршилац дужности директор Завода, Горан Фолић и предсједница Управног одбора Завода, Хаџи Весна Вујошевић оптужили су, у званичном саопштењу, раније руководеће структуре и старјешнине Завода, Зорана и Вукицу Јелић, да су несавјесним радом и злоупотребом службеног положаја кршили закон, колективни уговор и Статут Завода.

- Како су саопштили, брачни пар Јелић је злоупотребом службеног положаја проузроковао енормно велики број радних спорова, односно трошак на терет буџета Црне Горе у износу од 6,22 милиона еура- наводи се у саопштењу.

Вујошевић је казала да се несавјестан рад претходних директора, између осталог, огледао у томе што су формирали бројне комисије без икакве потребе, јер су се послови који су били предмет рада комисија обављали у оквиру редовног радног времена и активности.

- Самим тим, није било потребе за додатним плаћањем. У том периоду на челу Завода био је Зоран Јелић, који је данашњи сенатор Државне ревизордке институције. Да апсурд буде већи, бројна утужења нијесу покренули само запослени чија су права била ускраћена, већ су се у својству тужилаца нашли и брачни пар Зоран и Вукица Јелић који, такође, за рад у “непостојећим комисијама” примили накнаду од преко 13 хиљада еура- рекла је Вујошевић.

Фолић је навео да од укупног трошка за радне спорове, који износи 6,22 милиона еура, трошкови парничног и извршног поступка износе 1,87 милиона еура, а главно потраживање са каматом 4,35 милиона еура.

-.Уколико укупни трошак подијелимо са просјечном платом у држави од 460 еура добија се 13,53 хиљаде просјечних плата, а то значи да је сваки запослени у Заводу могао да добије 43 просјечне плате- додао је Фолић.

Он је прецизирао да су у периоду од 2008. до ове године, запослени у Заводу за запошљавање, према подацима Одсјека за правне послове, покренули преко 3,35 хиљада радних спорова пред надлежним судовима и Агенцијом за мирно рјешавање индивидуалних радних спорова.

- Правни основи скоро свих тих спорова су углавном из примјене Колективног уговора, који је престао да важи 1. августа 2013. године, Статута Завода за запошљавање и појединачних одлука које су донијеле старјешине органа у периоду од 2008. до 2016. године- саопштио је Фолић.

Он је прецизирао да су запослени, пред надлежним органима, покретали поступке ради накнаде штете због неисплаћене јубиларне награде, усљед смрти члана породице, болести или лијечења запосленог или члана уже породице, неисплаћених трошкова превоза на посао и са посла за различите временске периоде, накнаду штете због неисплаћене отпремнине, накнаду материјалне и нематеријалне штете, повраћаја средстава по основу обавезног осигурања, мање исплаћене зараде за различите периоде, као и мање исплаћеног топлог оброка и регреса.

Како је додао, у посљедњих пет година запослени су покренули 450 тужбених захтјева против Завода по основу накнаде штете за рад у комисијама и другим радним тијелима.

- Предметна потраживања се односе на накнаду штете за рад у комисијама и другим радним тијелима везаним за пројекте Нјега старих лица у Црној Гори и Мјере активне политике запошљавања, као и објављивање јавног позива за додјелу грантова за чију реализацију се додјељују грантови- саопштио је Фолић.

Он је казао да су укупни трошкови за спорове настале у периоду од 2008. године до 2010. године, према подацима којима располажу, 5,03 хиљаде еура, док су укупни трошкови, за спорове који су покренути 2011. године, износили 203,1 хиљаду еура.

- Такође, укупни трошкови за поступке који су покренути у 2012. години износили су 84,42 хиљаде еура, у 2013. години 478,79 хиљада еура, у 2014. години 1,1 милион еура и у 2015. години 648,79 хиљада еура- прецизирао је Фолић.

Трошкови за 362 поступка који су запослени покренули 2016. године износили су 1,78 милиона еура нето, а укупни бруто трошкови које је Завод имао по овом основу износе 2,92 милиона ЕУР, док су трошкови поступка износили 16,19 хиљада еура.

- Дакле, укупни трошкови за поступке који су покренути 2016. године износили су 2,93 милиона еура- додао је Фолић.

Према његовим ријечима, од 450 поступака, који су покренути крајем 2017. године и касније, а који се односе на накнаду штете за рад у комисијама и другим радним тијелима, до данас је окончано 372 поступка на начин што је суд усвојио тужбени захтјев запослених или је закључено поравнање пред Агенцијом за мирно рјешавање радних спорова, на основу правоснажних пресуда.

- Укупни трошкови за поступке који су покренути и окончани од 2017. године до данас износили су 772,34 хиљаде еура- навео је Фолић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 05:04