Борис Раонић / -NIKOLA SAVELJIC
15/11/2021 u 10:27 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Раонић: Jавни сервис више не смиjе постати оруђе у рукама политичких елита

Генерални директор се осврнуо на три суштинске промјене - програмске, административне и промjене у смислу друштвене одговорности

Данас истиче првих 100 дана од како сам изабран за генералног директора РТЦГ од стране Савjета Jавног сервиса. Тада смо обећали другачиjи начин рада менаџмента и, сходно тим обећањима, желио бих да вам и путем друштвених мрежа, на мање формалан начин, представим неке од наjважниjих промjена коjе смо покренули, написао је Раонић на свом фејсбук профилу.

- Овим желимо да укажемо на обим и садржаj реформских процеса коjи се дешаваjу унутар Jавног сервиса, jер ово нису коначни резултати – већ показатељ промjена и основ за даљи рад. Ови процеси и промjене коjе носе са собом треба да, с jедне стране, доврше процес трансформациjе jавног сервиса у смислу ефикасности и квалитета његовог рада, а са друге – у смислу његове улоге у црногорском друштву.

Истиче да Jавни сервис више не смиjе постати оруђе у рукама политичких или одређених друштвених елита у циљу остваривања непринципиjелног утицаjа на друштвено-економске токове. Ове промjене и њихово продубљивање управо и треба томе да послуже.

Раонић је конкретно, што се тиче промjена коjе су покренуте и коjе су већ дале видиљиве резултате, описао три основне групе.

Програмске промjене

Кроз умрежавање редакциjа ТВ, радиjа и портала – започет jе процес програмског уjедначавања и jединственог коришћења ресурса. Емисиjа Линк jе модел коjим треба да кренемо.

Кроз квалитетниjе извjештавање повећали смо гледаност/слушаност програма коjе креирамо, као и посjећеност портала и наших профила на друштвеним мрежама, чиме све интензивниjе одговарамо на потребе новог доба комуникациjа и важност дигиталних платформи у циљу информисања jавности.

Модернизовали смо програмске планове, добрим диjелом и захваљуjући доприносу заинтересоване jавности, кроз отворене канале комуникациjа.

Откупљена су тржишно доступна права за емитовање наступа националних репрезентациjа, као и успостављена сарадња са спортским савезима, тако да ће у наредноj години бити удвостручен преноса у том смислу

Кроз освjежену програмску, руководећу и нову уредничку структуру започет jе процес промjена саме новинарске културе унутар редакциjа, како би се новинари у потпуности релаксирали политичког, или било коjег другог притиска. Па и од стране нас и менадзмента.

Обновили смо сарадњу са свим међународним партнерима коjи су заинтересовани за реформе Jавног сервиса у Црноj Гори и успоставили интезивну сарадњу са ТВ и региона.

Административне промjене

Започет jе процес унутрашње рационализациjе, од кабинета Генералног директора до организационих цjелина. Истовремено jе смањен удио плата запошљених у укупном буджету, чиме се отвара простор за даље инвестициjе у инфраструктуру Jавног сервиса.

Отворили смо процес ревизиjе досадашњег финансиjског пословања позивом ДРИ. Истовремено интензивиране интерне ревизиjе и формиран ревизорски одбор.

Скоро па jе сређен jе регистар правних прописа и унаприjеђени су интерни правилници, с циљем да у потпуности ускладимо функционисање Jавног сервиса са правним прописима. Они за коjе ниjе било времена бице одрадjени до краjа године.

Додатно jе унаприjеђена транспарентност рада Jавног сервиса позитивним одговорима на све захтjеве са приступ информациjама

У склопу ширег плана подршке запошљенима у Jавном сервису - успоставили смо квалитетну комуникациjу са синдкалним организациjама, што jе неопходан предуслов за даље кораке у оптимизациjи Jавног сервиса.

Унаприjедили заштиту културних добара у власништву Jавног сервиса.

Исплатили смо нагомилани дуг због погресног обрацуна плата.

Промjене у смислу друштвене одговорности

Започели смо еколошку трансформациjу Jавног сервиса кроз договорени план уградњу соларних панела, набавку електричних аутомобила, ревизиjу енергетске ефикасности и смањену употребу папира на нивоу циjеле организациjе. Ово су само почетне мjере коjе ћемо интегрисати у свакодневни рад Jавног сервиса, паралелно са програмским фокусом на промоциjу еколошких стандарда и добрих пракси.

Унаприjедили смо комуникациjу са кључним националним културним институциjама и формализовали сарадњу са ЦНП, Музичким центром, ЦАНУ, Кинотектом, факултетом, надлежним министарством...

Приводимо краjу припреме за обиљежавање два врло битна jубилеjа 150 год новинарства у Црноj Гори и 80 година рођења Живка Николића. У склопу тих активности заjедно ћемо радити са ЦАНУ, Универзитетом Црне Горе и надлежним министарством.

Упослени це од нове године остварити броjне бенефите кроз запоцињање градње зграде за запослене, бољу финаниjску ситуациjу у наредноj години, вртицу за запослене....

А програм, оно сто треба да буде краjњи резултат - очекуjте велике ствари од Нове године, сумира Раонић сто дана вођства Јавним сервисом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 04:56