/ BORIS RAONIC - LAZAR RUZIC
01/06/2023 u 11:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Raonić: Žao mi je onih koji hoće da budu ja

Ono što je bitno da to više ne mogu biti protagonisti svih završenih tužnih epizoda kojima se 20 godina urušavala ideja javnog servisa., kazao je Raonić

Generalni direktor Radio televizije Crne Gore (RTCG) Boris Raonić saopštio je da se nije oglašavao povodom nedavne odluke Višeg suda o nezakonitosti odluke Savjeta RTCG o njegovom imenovanju jer je čekao zvaničnu presudu sa obrazloženjem te odluke, kako bi onda u skladu sa procedurama preuzeo dalje korake.

- Primijetili ste da sam se ovih dana uzdržavao od javnog komentarisanja nedavne odluke Višeg suda, kojom je utvrđena nezakonitost odluke Savjeta RTCG o mom izboru za generalnog direktora. Razlog je prost – čekali smo zvaničnu presudu sa obrazloženjem te odluke, instrukcijama i pravnim poukama, kako bi onda u skladu sa procedurama preuzeo dalje korake”, napisao je Raonić u objavi na Facebook-u.

On navodi da nije želio da zauzme “rovovsku” poziciju, iz koje, kaže, “bih branio sopstveni interes nauštrb principa i standarda koje sam se obavezao zastupati, i zbog kojih sam se i kandidovao za ovu funkciju”.

- Moj profesionalni život je postojao prije Javnog servisa, moj mandat je zakonski ograničen – i ovu poziciju nisam preuzeo kako bi Javni servis koristio kao instrument političkih ili nekih drugih klanovskih interesa. Ono što smo postigli do sad u smislu programskih i organizacionih reformi, a što je prepoznato i rastom povjerenja i gledanosti, te podrškom i izvještajima međunarodnih organizacija i partnera – je jedino suštinski bitno. Pokazali smo da Javni servis može opstati kao profesionalni medij okrenut interesima građana, a ne interesima političkih grupacija i ostalih društvenih klanova koji postepeno gube kontrolu i uticaj na društvene procese, čime su dugo vremena predstavljali prepreku istinskoj emancipaciji crnogorskog društva - dodao je Raonić.

Sve su to, po njegovim riječima, neumitni procesi, i “potpuno je nebitno da li će na čelu Javnog servisa biti Boris Raonić”.

- Ono što je bitno da to više ne mogu biti protagonisti svih završenih tužnih epizoda kojima se 20 godina urušavala ideja javnog servisa. Oni toga još uvijek nisu svjesni, i otuda serija strastvenih reakcija sa oba ekstrema crnogorske društveno-političke scene ovih dana u medijima i na društvenim mrežama.  Žao mi je ljudi koji ne vide smisao života ako ne upravljaju JS i da budu Ja, a za sada je samo postigao frizuru kao moju. Žao mi je “stručnjaka” koji komentarišu presudu koju ne pročitaše i koji su tużni što ona daje više mogućnosti Savjetu - istakao je Raonić.

Sada se, kaže on, prepustimo institucijama i zakonskim procedurama, jer to je “suština demokratije i vladavine prava”.

- To nisu samo lijepe fraze koje su uputne samo dok kritikujemo neistomišljenike – već principi koje samo trebamo upražnjavati - naveo je u objavi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 02:31