Владини ресори нијесу испоштовали закон / -VLADA CG
10/11/2021 u 06:20 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Расподјела средстава НВО касни осам мјесеци: Извршна власт прекршила закон, испаштају грађани

Директор Института за социјалну и образовну политику Митар Радоњић каже да би министарства ове године требало да подијеле за пројекте НВО око три милиона еура

Конкурси министарстава за расподјелу средстава за НВО тренутно су у току, а каснили су пола године до осам мјесеци, што је многим организацијама створило проблеме у функционисању и одржавању сервиса за рањиве категорије, прије свега особе са инвалидитетом (ОСИ), жене, Роме и Египћане, LGBTIQ особе, жртве насиља, бивше кориснике психоактивних супстанци, жртве трговине људима, стари... Закон о НВО предвиђа да ће се годишње расподиjелити 0,5 одсто од укупног буџета за проjекте и програме НВО, од чега се 0,3 одсто расподjељуjе у дефинисаним областима од jавног интереса, 0,1 у области заштите лица са инвалидитетом и 0,1 одсто за кофинансирање проjеката и програма подржаних кроз ЕУ фондове. Обавеза министарстава је да наjкасниjе до 1. марта распишу jавне позиве за конкурсе у години за коjу се врши расподjела средстава, што значи да jе оваj законски рок у овоj календарскоj години прекршио сваки Владин ресор, имаjући у виду да jе Одлука о утврђивању приоритетних области од jавног интереса и висине средстава за финансирање проjеката и програма невладиних организациjа у 2021. донесена тек у jулу 2021, а конкурси су почели да се расписују у септембру.

Директор Института за социјалну и образовну политику Митар Радоњић каже да би министарства ове године требало да подијеле за пројекте НВО око три милиона еура.

– У том диjелу бих похвалио рад и залагање Министарства финансиjа и социjалног старања с обзиром на то да су износи по областима максимално високи ове године уважаваjући наше сугестиjе кроз секторске анализе и потребе. Кашњење, у првом реду са предлагањем, а затим и са усваjањем буџета од парламентарне већине угрозило је не само наш рад већ и друштво у цjелини и сматрам да jе привремено финансирање било jако себично од стране доносиоца одлука jер су тако ипак себи плате осигурали а све нас коjи смо ван државног буџета оставили на "брисаном простору" те користим прилику да апелуjем да се ове године буџет усвоjи наjкасниjе до 20 децембра – изјавио је за "Дан" Радоњић.

Директорица Удружења младих са хендикепом Марина Вујачић сматра да кашњење конкурса угрожава рад, посебно оних НВО коjе дjелуjу програмски и управо су и регистроване у областима од jавног интереса у коjима се спроводе конкурси, односно оних НВО ускоспециjализованих у jедноj области, као што jе на примjер риjеч о НВО коjе се баве заштитом угрожених група грађана, као што су ОСИ, жене, Роми и Египћани, LGBTIQ, жртве насиља, бивши корисници психоактивних супстанци, жртве трговине људима, стари и сл.

– Евидентан jе и проблем да се неке НВО активираjу само у сусрет конкурсима, и у току спровођења тих проjеката, да има оних "стручних" за све области, за разлику од оних коjе дjелуjу програмски, нериjетке од њих и волонтерски пружаjу подршку циљноj групи или спроводе активности jавног заговарања и слично. Самим тим недостатак финансиjске подршке утиче посебно на оне НВО коjе имаjу стално запослени кадар, и коjе пружаjу услуге корисницима, али и генерално на ове или друге НВО коjе спроводе активности jавног заговарања jер слаби утицаj НВО у друштву и остаjе све мањи броj активних. Чињеница jе и да се смањуjе броj критички ориjентисаних НВО и могућност утицаjа на важне друштвене процесе, што би сваку власт требало да забрине, а не да охрабри – објашњава Вујачић.

М.С.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 12:14