/ - FOTO: MJU
19/05/2023 u 09:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Razvoj cjelovitih e-servisa prioritet u procesu digitalne transformacije

Edukaciju predvode eksperti iz Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Republike Hrvatske, koji kolegama iz Crne Gore prezentuju najbolje EU prakse u domenu digitalizacije javne uprave

  Ministarstvo javne uprave, kroz podršku TAIEX mehanizma Evropske unije i UNDP-a u Crnoj Gori, organizuje trodnevnu radionicu za službenike državne uprave na temu “Katalog elektronskih usluga i usluge elektronske uprave” u Petrovcu.

Edukaciju predvode eksperti iz Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Republike Hrvatske, koji kolegama iz Crne Gore prezentuju najbolje EU prakse u domenu digitalizacije javne uprave.

- Generalni direktor Direktorata za infrastrukturu, informacionu bezbjednost, digitalizaciju i e-servise Dušan Polović naglasio je da je strateško opredjeljenje Vlade Crne Gore digitalizacija društva kroz uspostavljanje informacionih sistema i elektronskih servisa u skladu sa najnaprednijim tehnologijama i međunarodnim standardima- navodi se u saopštenju.

On je dodao da MJU aktivno radi na oblikovanju politika kojima će se ojačati IT kapaciteti i podupirati digitalne vještine građana, stvarati dodatne mogućnosti za preduzeća i potrošače, uz podržavanje zelene tranzicije kojoj teži cijela EU, istovremeno poštujući temeljna prava i vrijednosti.

- Crna Gora ima punu podršku Evropske unije u daljem razvoju digitalizacije i elektronskih servisa, jer je to pokretač ekonomskog razvoja-  kazao je predstavnik Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Orlando Fusco otvarajući radionicu.

Realizovani  su neki od ključnih uslova za pružanje kvalitetnih digitalnih usluga, ali ostvareni napredak u posljednjim godinama nije dovoljan i trenutna situacija se mora unaprijediti.

Projektni menadžer UNDP Boris Rebić, istakao je da postoji trend rasta upoznatosti građana sa elektronskim uslugama i osvrnuo se na prepreke u pružanju istih, kao što je potreba za postojanjem cjelovitih digitalnih servisa na jednom mjestu i obaveza institucija da razmjenjuju podatke putem mehanizama koje pruža Ministarstvo javne uprave.

- Na edukaciji učestvuje 26 predstavnika institucija državne uprave, koji su prepoznati kao pokretači procesa digitalizacije. Oni će kroz razmjenu iskustava sa kolegama iz EU, dobiti priliku da čuju detalje o praktičnim načinima unapređenja  usluga za građane i privredu, što će biti od velikog značaja za dalje jačanje kapaciteta, bolju vidljivost u mapiranju potreba, ali i prevazilaženje postojećih izazova u procesu digitalne transformacije. Na ovaj način, ostvaruje se prilika za kreiranje sinergijskog djelovanja u pravcu cjelovitog razvoja ove oblasti. TAIEX je instrument Evropske komisije koji pruža tehničku i ekspertsku pomoć zemljama kandidatima za članstvo u EU, olakšavajući usklađivanje nacionalnih sa propisima i standardima EU- navodi se u saopštenju.

Projekat “E-usluge i digitalna infrastruktura kao odgovor na COVID19” sprovodi se sa ciljem ubrzanja digitalne transformacije kroz jačanje državne infrastrukture, digitalnih platformi, te kreiranje elektronskih usluga. Projekat realizuje UNDP u saradnji sa Ministarstvom javne uprave, a finansira ga Evropska unija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. oktobar 2023 05:51