Унапређење социо-економског статуса ромске популације / - ММНЕ
09/03/2022 u 10:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

РЕ популација хоће да ради, али их послодавци често искористе и преваре

НВО ММНЕ кроз пројекат „Унапређење социо-економског статуса ромске популације кроз стицање нових знања и вјештина и промовисање ромског идентитета и културне баштине” у Беранама организовала је радионицу посвећену РЕ популацији

Разлози за које РЕ популација из Берана сматра да су сметња у њиховом запошљавању јесте администрација у који се не разумију, имају жељу да науче процедуре и правила, али немају никог да их упути и да им изађе у сусрет.

image

Унапређење социо-економског статуса ромске популације

- ММНЕ

На радионици организованој у Беранама учесници РЕ популације изнијели су своје проблеме у области запошљавања и покретања сопственог бизниса.

Невладина организација Мултимедијал Монтенегро (ММНЕ) кроз пројекат „Унапређење социо-економског статуса ромске популације кроз стицање нових знања и вјештина и промовисање ромског идентитета и културне баштине” у Беранама организовала  је радионицу посвећену РЕ популацији.

image

Унапређење социо-економског статуса ромске популације

- ММНЕ

Радионица је организована с циљем да се кроз комуникацију подигне свијест и ојачају капацитети РЕ популације о значају образовања и повећање њихове запошљивости

image

Унапређење социо-економског статуса ромске популације

- ММНЕ

Један од присутних рекао је “да као грађевинац, и човјек који има искуства у томе могу рећи да имамо проблем са физикалцима, највише се захтијевају мајстори, а радници који немају регулисан статус не могу се запослити, што је јако честа појава код РЕ популације”.

image

Унапређење социо-економског статуса ромске популације

- ММНЕ

Поред проблема са папирима изнијели су и сљедеће: „Било који ром сад да пита неког за посао, послодавци кад чују да је ром моментално га одбијају, јер нас роме сматрају циганима. И сви одмах кажу зашто замислити рома који је неписмен, нешколован и слично, а можемо запослити неког “нашег”. Ово је први проблем, али и жива истина, велики број рома је тражио посао и сусрео се са овим ситуацијама, оно што је нама дозвољено јесте грађевина и физикалисање и обавезно дође до ситуације да не исплате све што зарадимо. Нема рома којег нису зезнули око исплаћивања, а и колики год мајстори ми били и колико год се разумјели у неки посао, мјеста за нас нема, у старту смо одбијени“. Ова консултација учесника радионице инспирисала је његовог суграђанина који је додао: "Желим рећи да прије свега има кривице и у нама, неки од нас морају бити сигурни у себе, сигурни да ће радити мјесец дана и на крају мјесеца узети паре, а не после десет дана".

image

Унапређење социо-економског статуса ромске популације

- ММНЕ

Поред РЕ популације из Берана радионици су присуствовале гошће које су представљале РЕ популацију из Бијелог Поља, Зинета, Тања и Сања Селимовћ, које су својим излагањем жељеле да подстакну и мотивишу припаднике своје заједнице на едукацију, школовање и рад.

image

Унапређење социо-економског статуса ромске популације

- ММНЕ

Упркос разним предрасудама које се и даље везују за ромску популацију Сања је истакла следеће “Иако сви ми имамо страх од прихватања на послу, моје искуство ми је показало другачије, а то је да сам на самом почетку мислила да нећу бити прихваћена зато што сам ромкиња могу рећи да сам пријатно изненађена реакцијама мојих колега, који су ме прихватили као да сам дио њих, са којима разговарам, идем на паузе, на улици се поздрављам и причам о разним темама”.

image

Унапређење социо-економског статуса ромске популације

- ММНЕ

Беранац Агим Бериша има свој приватни бизнис, ради као аутомеханичар, али када добије позив оде до мјеста гдје се налази аутомобил како би га поправио зато што другачије није у могућности, односно нема свој пословни простор.

- Ја бих се усудио да ризикујем и покренем свој бизнис, изнајмим гаражу и почнем да радим самостално, само су ми потребни одређени услови, још додатног алата, простор, а један од највећих проблема је зато што немам црногоско држављанство. Држављанство немам зато што када су моји родитељи дошли овдје били су нешколовани и нијесу знали како да се пријаве, а исто тако није имао ко да их упути шта треба да раде - рекао је Бериша.

image

Унапређење социо-економског статуса ромске популације

- ММНЕ

Добродошлицу присутнима пожелио је и предсједник НВО ММНЕ Жељко Ђукић који казао:

- Разумијем проблематику РЕ популације, разумијем да су потребни одређени предуслови да би добили достојне послове, а први услови јесу да треба школовати дјецу, али морате схватити колико је битно да школујете дјецу, тако ће превазићи и језичку баријеру, научити да пишу, научиће информационе технологије, а што је најбитније индиректно се социјализују са другом дјецом. Свјесни смо да имамо иста права сви ми, али разлика је у томе што ви не знате која су ваша права, због недостатка информисаности и недостатка едукације - рекао је он.

image

Унапређење социо-економског статуса ромске популације

- ММНЕ

- Људи могу искористити шансу и прилику, само им је потребно да их неко подржи. Драго ми је што овдје има доста вас који се желите бавити занатом, само је још потребно да покушате сами себи да ријешите судбину. Отворите своје предузеће, немојте радити на црно, то ће вас осигурати по многим питањима, на тај начин осигуравате и вашу старост - казао је Горан Јоксимовић, предавач на радионици.

- Биће јавни рад у току априла мјесеца, ми смо расположени да вам без и једног еура помогнемо да направите јавни рад и да аплицирате, као и у реализацији истог. Ми вам стојимо на располагању - закључује Рафет Мулић.

Закључено је да постоји напредак, прије свега веће интересовање РЕ популације да се ухвате у коштац са проблемима и баријерама, један од показатеља је велики број присутних на догађају.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 18:15