/ - FOTO: MUP
14/06/2022 u 13:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Реализована обука о логистици у ванредним ситуацијама

У организацији Директората за заштиту и спашавање одржана је обука на тему Логистика у ванредним ситуацијама и смјернице о регионалном приступу за подршку земље домаћина

У организацији Директората за заштиту и спашавање МУП-а, 13. и 14. јуна 2022. године, у Подгорици, одржана је обука на тему Логистика у ванредним ситуацијама и смјернице о регионалном приступу за подршку земље домаћина, нAводе из МУП-а.

Обука је реализована у оквиру пројекта BALANCE – Управљање земљотресима већих размјера на западном Балкану кроз заједничке активности прекограничне сарадње, који се реализује у оквиру Механизма Уније за цивилну заштиту. Ова обука представља увод у регионалну штабну вјежбу на тему реаговања у случају земљотреса, која почиње сјутра у Кумбору и на којој се очекује учешће око 70 представника из Црне Горе и региона.

На почетку обуке, в.д. генералног директора Директората за заштиту и спашавање, Миодраг Бешовић изразио је задовољство што на њој учествују релевантни представници из партнерских институција из држава које учествују у пројекту, који су задужени за пружање логистичке подршке у ванредним ситуацијама и за спровођење концепта подршке земље домаћина.

Изразио је и очекивање да ће се на овој обуци дати предлози за побољшање тренутних процедура и протокола за подршку земље домаћина и идентификовати смјернице за будуће активности у оквиру прекограничне и регионалне сарадње у области смањења ризика од катастрофа. Такође, нагласио је важност ЕУ пројекта БАЛАНЦЕ за Црну Гору, јер даје шансу за заједничку сарадњу на регионалном и ЕУ нивоу и јачање капацитета за превенцију, припремљеност и реаговање у случају елементарних непогода и других несрећа, у овом конкретном случају земљотреса.

Радионица је кроз презентације, размјену искустава, информација, знања, научених лекција и најбољих пракси, рад у посебно дизајнираним сесијама омогућила повећање разумијевања важности логистике у ванредним ситуацијама и дала одређене препоруке када су у питању смјернице о регионалном приступу за подршку земље домаћина.

На обуци су учествовали представници Конзорцијума пројекта из Црне Горе (Директорат за заштиту и спашавање, Завод за хидрометеорологију и сеизмологију и ДОО ПАГ – Пројецт Адвисорy Гроуп), Албаније, Хрватске, Бугарске, Италије, Грчке, Кипра и Шпаније. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 10:30