/ - ФОТО: МУП
17/12/2021 u 13:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ФОТО) Реализована обука за трагање и спашавање из рушевина

Кроз обуку ватрогасци-спасиоци су успјешно савладали циљеве, који се односе на стицање знања и вјештина о координацији и руковођењу у акцијама трагања и спашавања из рушевина по међународним стандардима

У оквиру Програма билатералне сарадње између Министарства унутрашњих послова Црне Горе и Министарства унутрашњих послова Републике Француске за 2021. годину, Директорат за заштиту и спашавање МУП-а у сарадњи са колегама из Француске, организовао је други ниво обуке за трагање и спашавање из рушевина (СДЕ2) за 15 припадника општинских служби за заштиту и спашавање из Будве, Тивта, Улциња, Котора, Херцег Новог и Берана. 

image
- ФОТО: МУП

-Двонедељна обука реализована је од 6. до 16. децембра 2021. године на Полицијској академији у Даниловграду, а спровели су је француски експерти капетан Цхристопхе Јацqуемин и Тристан Хахн. Кроз захтјевну теоријску и практичну обуку ватрогасци-спасиоци су успјешно савладали и достигли циљеве обуке, који се односе на стицање знања и вјештина о координацији и руковођењу у акцијама трагања и спашавања из рушевина по међународним стандардима, организацији и техникама спашавања из рушевина, опреми и справама за заштиту и спашавање људи и материјалних добара у случају рушења и рушевина и сл. Посљедњег дана обуке одржана је показна вјежба на локацији Лазине у општини Даниловград на којој су полазници обуке тестирали усвојене технике трагања и спашавања из рушевина-саопштили су из МУП-а.

image
- ФОТО: МУП

Показној вјежби и додјели сертификата присуствовали су в.д. генералног директора Директората за заштиту и спашавање Миодраг Бешовић и полицијски аташе из Амбасаде Француске Пхилиппе Дассонвилле који су изразили задовољство што присуствују завршници успјешно спроведене обуке на којој су полазници показали велику заинтересованост и професионализам за унапређење знања и стицање нових вјештина за трагање и спашавање из рушевина, а такође најавили наставак сарадње у овој, али и другим областима заштите и спашавања, које су од обостраног интереса.

-Подсјећамо да је обука која је претходила овој  (ниво СДЕ1) реализована такође кроз билатералну сарадњу између два министарства, на Полицијској академији у Даниловграду, у периоду од 3. до 7. јуна 2019. године за 15 ватрогасаца-спасиоца из општина Будва, Тиват, Херцег Нови, Улцињ, Котор и Беране- наводе из МУП-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. oktobar 2022 03:12