/ Crveni krst
26/03/2023 u 20:14 h
Gordana BojanićGordana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Realizovana regionalna obuka na temu brige o starijima

Iz CKCG saopštili su da je obuka realizovana u okviru projekta prekogranične saradnje “Briga o starijima Crna Gora - Albanija - Bosna i Hercegovina", u Domu solidarnosti u Sutomoru

Crveni krst Crne Gore (CKCG) realizovao je, uz podršku italijanskog Crvenog krsta, obuku za volontere u cilju sticanja znanja i vještina potrebnih za rad sa starijim osobama.

Iz CKCG saopštili su da je obuka realizovana u okviru projekta prekogranične saradnje “Briga o starijima Crna Gora - Albanija - Bosna i Hercegovina", u Domu solidarnosti u Sutomoru.

Kako su kazali, tokom tri dana obuke učesnici su imali priliku da nauče više o uslugama podrške za starije u zajednici, ulozi i obavezama volontera, procesu starenja, zdravom starenju, porodičnom sistemu, komunikaciji sa starijima.

“Kao i o prevazilaženju izazova u radu, mapiranju potreba i organizovanju podrške, izvještavanju, prevenciji padova i prvoj pomoći”, navodi se u saopštenju.

Jedna od učesnica iz Crne Gore, Jovana Šobić iz Opštinske organizacije Crvenog krsta Bar rekla je da je prezadovoljna obukom i da su imali priliku da čuju razna iskustva volontera iz Albanije i BiH, kao i da podijele svoja.

“Bilo je jako zabavno, razgovarali smo o mnogim stvarima, zdravom starenju, komunikaciji, našoj ulozi u zajednici i uz druge zanimljive aktivnosti stekli smo dodatno znanje”, navela je Šobić.

Iz CKCG rekli su da su trening vodili treneri iz Crne Gore, u skladu sa priručnikom koji je za rad u toj oblasti kreirala Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca.

“Na obuci su, pored predstavnika opštinskih organizacija Crvenog krsta Andrijevice, Bara, Cetinja, Kolašina, Nikšića, Herceg Novog i Rožaja, učestvovali predstavnici Crvenog krsta Italije, Delegacije Švajcarskog Crvenog krsta u BiH, Crvenog krsta Albanije i Društva Crvenog krsta/križa BiH”, kaže se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 15:07