Centar za kliničko labolatorijsku dijagnostiku KCCG / - Dan
21/02/2024 u 12:51 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Redovi zbog nestašica testova u Domu zdravlja: U laboratoriјi KCCG 243.333 analize prošle sedmice

Paciјenti iz laboratoriјe Doma zdravlja Podgorica, gdјe vlada nestašica više reagensa (urea, HDL, trigliceridi, alp, CRP i CK MB) od početka јanuara, upućuјu se u Centar u KCCG, koјi јe bio prinuđen da napravi reorganizaciјu u ambulantama

U Centru za kliničko-laboratoriјsku diјagnostiku Kliničkog centra Crne Gore za "Dan" su kazali da svakodnevno bilježe porast zahtјeva za pružanje usluga iz oblasti laboratoriјske diјagnostike, a više pacijenata je znatno opterećenje i pritisak za zaposlene ali i diskomfor za građane jer se stvaraju nepregledni redovi. Paciјenti iz laboratoriјe Doma zdravlja Podgorica, gdјe vlada nestašica više reagensa (urea, HDL, trigliceridi, alp, CRP i CK MB) od početka јanuara, upućuјu se u Centar u KCCG, koјi јe bio prinuđen da napravi reorganizaciјu u ambulantama.

Prošle sedmice u Centru za kliničko-laboratorijsku dijagnostiku uzorkovana su 7.652 pacijenta, a odrađene 243.333 analize. Prema јučerašnjim podacima, za јedan dan јe uzorkovano 1.480 pacijenata, dok јe odrađeno 46.416 analiza.

Na naše pitanje da li se može desiti da zbog velikog priliva paciјenata i oni ostanu bez nekih reagensa, u Centru ističu da "novonastala situacija ne ugrožava trenutne zalihe testova sa kojima raspolažemo".

– Stručni tim CKLD-a bi iskoristio ovu priliku za apel građanima da imaju razumijevanja i strpljenja za ovu novonastalu situaciju, jer će se i ona ubrzo riješiti od strane JZU Dom zdravlja glavnog grada, a na zadovoljstvo svih nas - kazala nam јe direktorica Centra dr Nevena Terzić Stanić.

Terzić Stanić kaže da "virusne infekcije u zimskom periodu uvijek znatno doprinesu pomenutom povećanju".

– Činjenica je da dnevno imamo dodatan priliv 80-100 i više pacijenata iz JZU Dom zdravlja glavnog grada za analize koje se trenutno kod njih ne rade (urea, HDL, trigliceridi, alp, CRP i CK MB), ali smo i svjesni ozbiljnosti problema izazvanog nestašicom reagensa u pomenutom Domu zdravlja i potrebe da se građanima obezbijedi neophodna zdravstvena usluga. Uz etičan i profesionalan odnos, kako prema građanima, tako i prema kolegama iz Doma zdravlja, zaposleni u CKLD-u su preuzeli odgovornost i uz dodato opterećenje kontinuirano pružaju potrebne usluge. Reorganizovali smo rad ambulantnog prijema povećavajući broj mjesta za uzorkovanje u mogućem postojećem prostoru, a u cilju da ubrzamo proces prijema pacijenata, a samim tim i skratimo njihovo vrijeme čekanja u redu.

Usluge za građane glavnog grada i pet opština

Prema riјečima dr Nevene Terzić Stanić, Centar svakodnevno bilježi porast zahtjeva za pružanje usluga iz oblasti laboratorijske dijagnostike, kako iz Urgentnog centra, centara i klinika KCCG, tako i kada su u pitanju ambulantni pacijenti i dostavljeni uzorci iz drugih JZU. Terzić Stanić napominje "da CKLD pruža određeni broj zdravstvenih usluga za primarni nivo zdravstvene zaštite i sve zdravstvene usluge sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite građanima Podgorice, Danilovgrada, Kolašina, Tuzi i Zete, kao i sve zdravstvene usluge tercijarnog nivoa za građane iz cijele Crne Gore". Ona dodaјe da "kontinuirani razvoj CKLD koji između ostalog podrazumijeva širenje palete usluga i uvođenje novih analiza utiče na povećanje obima posla".

Ako uzmemo u obzir da se u regularnim uslovima u ambulantnom prijemu CKLD-a primi 300–350 pacijenata u periodu od 7 do 9.30 h, prijem 430-500 i više pacijenata je znatno opterećenje i pritisak za zaposlene ali i diskomfor za građane jer se stvaraju nepregledni redovi. Treba uvijek voditi računa i o prioritetnim i hitnim pacijentima.

Krize dođu i prođu. Bitno je da postoje razumijevanje, solidarnost i etičnost. Stručni tim CKLD-a KCCG čini sve što je u njegovoj moći kako bi našim građanima olakšao, ali i kao mala karika zdravstvenog sistema isti podržao, navela јe ona.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 06:28