/ - FOTO: MVP
28/03/2023 u 13:17 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Regionalne bezbjednosne inicijative su garant dugoročne stabilnosti

Sastanak je okupio predstavnike država članica A5 inicijative - Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Sjeverna Makedonija i SAD, kao i država posmatrača - Kosovo, Slovenija i Srbija

U okviru ovogodišnjeg predsjedavanja Republike Sjeverne Makedonije Američko-jadranskom poveljom (A5), u Skoplju je danas održan neformalni sastanak ministara vanjskih poslova država članica i posmatrača. Crnu Goru je na sastanku predstavljao Đorđe Radulović, savjetnik predsjednika Vlade za vanjsku politiku.

-Savjetnik Radulović ukazao je na konkretne rezultate koje je Povelja ostvarila u posljednje dvije decenije, uz ocjenu da nove okolnosti zahtijevaju dodatan angažman kroz energičniji pristup. „U sadašnjem kompleksnom bezbjednosnom trenutku, regionalne inicijative poput A5, zajedno sa NATO i Evropskom unijom, predstavljaju garant dugoročne stabilnosti i prosperiteta naših država- poručio je on.

Tokom tri radne sesije učesnici su diskutovali o aktuelnim bezbjednosnim i političkim izazovima, te, u tom kontekstu, istakli neophodnost daljeg prilagođavanja Američko-jadranske povelje novoj realnosti, kroz jačanje mehanizama za adekvatno suprotstavljanje savremenim prijetnjama.

Kako je naglašeno, u narednom periodu akcenat treba staviti na mogućnosti za kreiranje novih platformi za unapređenje regionalne saradnje, u cilju funkcionalnijeg djelovanja ove incijative. Sastanak je bio prilika da sagovornici ponove posvećenost NATO saveznika situaciji u Ukrajini, uz podsjećanje na posljedice rata u toj zemlji  i mnogobrojne efekte ruske agresije na političke i ekonomske prilike na Zapadnom Balkanu.

Predstavnici država članica Američko-jadranske povelje (A5) su, nakon sastanka, potpisali zajedničku izjavu, kojom je potvrđena spremnost za nastavak i produbljivanje regionalne saradnje, zasnovane na povjerenju, dobrosusjedskim odnosima i zajedničkim interesima.

Sastanak je okupio predstavnike država članica A5 inicijative - Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Sjeverna Makedonija i SAD, kao i država posmatrača - Kosovo, Slovenija i Srbija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 03:44