Institucije da reaguju i zaustave mašine u koritu Morače / - arhiva
27/12/2022 u 06:30 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Regionalni vodovod: Institucije da reaguju i zaustave mašine u koritu Morače

Nadležni državni organi treba da snose odgovornost za nedostatak vode za Crnogorsko primorje, kažu u Regionalnom vodovodu

U cilju zaštite izvorišta Bolje sestre i kreiranja uslova za obezbjeđivanje neophodnih količina vode Crnogorskom primorju u predstojećoj ljetnjoj turističkoj sezoni, Regionalni vodovod traži od državnih institucija da zaustave sve privredne aktivnosti u koritu i priobalju rijeke Morače, te uklone nelegalne obјekte u toј zoni.

– Treba imati u vidu da je Uprava za vode 12. decembra 2008. godine donijela rješenje o utvrđivanju zona sanitarne zaštite vodoizvorišta. Rješenjem su određene tri zone sanitarne zaštite: zona neposredne zaštite, uža zona sanitarne zaštite i šira zona sanitarne zaštite. Ovim rješenjem je jasno naznačeno da je u zoni neposredne sanitarne zaštite dozvoljeno zadržavanje samo službenim licima (licima koja rade na objektu vodozahvata, nadležnim inspekcijskim službama i službama ovlašćenim za kontrolu ispravnosti vode), a drugim licima, samo uz odobrenje korisnika objekta za snabdijevanje vodom za piće, kazali su iz Regionalnog vodovoda.

Ukazuјu da uža zona sanitarne zaštite mora biti pod stalnim sanitarnim nadzorom kako bi se obezbijedila zaštita vode od hemijskog, mikrobiološkog, radiološkog i drugih vrsta zagađenja.

– Zemljište u okviru ove zone može se koristiti u poljoprivredne svrhe, i to, za ispašu stoke za vlastite potrebe domaćinstava i kultivisanje zemljišta na i do sada korišćenim poljoprivrednim površinama, uz zabranu korišćenja pesticida i herbicida. Sječa drveća po obodu polja treba da bude ograničena u cilju očuvanja sadašnjih prirodnih uslova. U užoj zoni sanitarne zaštite zabranjeno je vađenje pijeska i šljunka iz aluviona Morače i iz glaciofluvijalnih sedimenata Grbavaca, na potezu od Lekića do Vukovačkog mosta, osim za potrebe regulacije rječnog toka, skladištenje čvrstog otpada bilo kog porijekla, navode u Regionalnom vodovodu.

Ističu da јe u široj zoni sanitarne zaštite zabranjena izgradnja industrijskih i drugih objekata čije otpadne vode i druge materije iz tehnološkog procesa proizvodnje mogu zagaditi površinske i podzemne vode, osim objekata od posebnog značaja za odbranu zemlje.

– U pojasu zaštite nije dozvoljena izgradnja objekata, postavljanje uređaja i vršenje radnji koje na bilo koji način mogu zagaditi vodu ili ugroziti stabilnost cjevovoda. Regionalni vodovod, kao nosilac mjera zaštite u neposrednoj zoni sanitarne zaštite, činio јe i čini sve da ona bude zaštićena prema najvišim standardima. Nažalost, druge dvije sanitarne zone zaštite vodoizvorišta Bolje sestre nijesu na adekvatan način čuvane. Nekontrolisana i nezakonita eksploatacija pijeska, izgradnja nedozvoljenih privrednih objekata i obavljanje drugih privrednih djelatnosti suprotno odredbama rješenja, svakodnevna su praksa. Poseban problem predstavlja činjenica da se nelegalnom eksploatacijom pijeska, ali i neadekvatnim regulisanjem korita rijeke Morače, iskopi vrše ispod projektom dozvoljenih 10 metara nadmorske visine (mnv). Nažalost, sve navedeno je već dovelo do trenda pada izdašnosti izvorišta Bolje sestre, a prijeti da ugrozi i kvalitet vode, kao i da dovede do njegovog trajnog narušavanja, upozoravaјu u ovom preduzeću.

Vodoizvorištu prijeti nestanak

U Regionalnom vodovodu kažu da je ekološki genocid nad rijekom Moračom doveo do ozbiljne devastacije izvorišta Bolje sestre.

– Došlo se do desetostrukog pada izdašnosti na vodovizvorištu Bolje sestre sa tendencijom da ovo izvorište, koje je od Uneska proglašeno za jedno od 150 najznačajnijih karstnih izvorišta u svijetu, nestane. Ovaj pad izdašnosti, nastao zbog nelegalnih i nedozvoljenih aktivnosti u koritu i u priobalnom dijelu korita rijeke Morače, direktno utiče na nemogućnost obezbjeđivanja neophodnih količina vode za Crnogorsko primorje, kako u predstojećoj ljetnoj turističkoj sezoni, tako i u budućnosti. Nepreduzimanje mjera u ovoj oblasti dovodi u pitanje održivost projekta regionalnog vodosnabdijevanja Crnogorskog primorja, jednog od najznačajnih infrastrukturnih projekata Crne Gore, vrijednog preko 120.000.000 eura, kao i realizovanje investicija u oblasti turizma na Crnogorskom primorju, u vrijednosti od preko tri milijarde eura, zaključuju u Regionalnom vodovodu.

Navode da јe Regionalni vodovod činio i čini sve što je u njegovoj nadležnosti i moći, te ne može snositi odgovornost za pad izdašnosti izvorišta Bolje sestre, odnosno za nedostatak vode za potrebe Crnogorskog primorja.

– Tu odgovornost treba da snose nadležni državni organi, odnosno lica koja su se nalazila ili još uvijek nalaze na njihovom čelu. Zbog alarmantnosti situacije, Regionalni vodovod i ovim putem odlučno zahtijeva hitno uklaljanje svih privrednih i drugih objekata kojima je zabranjenja djelatnost u sanitarnim zonama zaštite vodoizvorišta, a koji mogu znatno ugroziti kvalitet vode, dovesti u pitanje mogućnost urednog vodosnabdijevanja Crnogorskog primorja i osujetiti planove za predstojeću ljetnju turističku sezonu, poručuјu u preduzeću.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 23:06