/ - FOTO: REGIONALNI VODOVOD
23/09/2023 u 14:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Regionalni vodovod: Oštećene dvije nove bušotine, šteta oko 6.000 eura

Sumnjaju da je privremena brana na Morači "zasmetala destruktivnim snagama koje grčevito brane interese nelegalnih eksploatatora".

Regionalni vodovod saopštio je da su protekle noći oštečene dvije od ukupno četiri nove bušotine i da je pričinjena šteta od oko 6.000 eura.

Sumnjaju da je privremena brana na Morači "zasmetala destruktivnim snagama koje grčevito brane interese nelegalnih eksploatatora". Navode i da su o svemu obavijestili nadležne organe.

"Redovnim obilaskom pijezometarskih bušotina koje su uspostavljene na desnoj obali Morače, u Grbavcima, sa ciljem praćenja uticaja privremene brane (ustave) na povećanje nivoa podzemnih voda i prihranjivanje karstne izdani u zoni izvorišta ‘Bolje Sestre‘ je evidentirana šteta na dvije od ukupno četiri nove bušotine. Naime, nepoznati počinioci su na PB U 1.1 pokušali da razbiju zaštitni poklopac, ali nijesu uspjeli, dok su na drugoj, PB U 1. 2 uspjeli u toj namjeri. Jedan dio zaštitnog poklopca je polomljen, dok je cijela dužina bušotine od 12 metara, napunjena kamenjem. Na ovaj način je onemogućeno praćenje uticaja brane na uspostavljanje hidrauličke veze a samim tim, ovaj naučni opit doveden u pitanje", piše u saopštenju Regionalnog vodovada.

Pojasnili su da je privremena brana na Morači rezultat naučnog istraživanja i da su rezultati bili pozitivni i prije samih padavina što je, kako ističu "najvjerovatnije zasmetalo destruktivnim snagama koji grčevito brane interese nelegalnih eksploatatora".

"Uprkos raznim opstrukcijama prilikom istraživanja, isto je dokazalo vezu i pretpostavke iz studije koju je radio multidisciplinarni tim iz inostranstva za potrebe Regionalnog vodovoda i izrade projekta sanitarnih zona zaštite izvorišta ‘Bolje Sestre‘. Imovina Regionalnog vodovoda je državna imovina i svi smo dužni da čuvamo tu imovinu. U dužem vremenskom periodu nailazimo na razne opstrukcije u svom radu, što je poznato i široj javnosti. Oprema i imovina Regionalnog vodovoda se po četvrti put nalazi na meti vandala, zato apelujemo na građane da se čuvaju zajednička dobra, jer je svrsishodnije da se sredstva utroše u kupovinu instrumenata za dalja istraživanja, umjesto da ih opredjeljujemo za obnovu postojećih".

Iz Regionalnog vodovoda je saopšteno i da su proteklih dana i za vrijeme izgradnje nasipa, njihovi zaposleni kao i eksperti koji su angažovani na projektu u nekoliko navrata praćeni i snimani dok su obavljali posao.

"Ovakve radnje ne bi smjele da se dešavaju ni u regularnom zakonskom okviru, a ne u slučaju kada imamo proglašen nacionalni interes. Nakon niza opstrukcija sa kojima se Regionalni vodovod susreće u svom radu ne iznenađuje i odbijanje komisije koju je formirala Uprava za vode, koja ne prihvata Glavni projekat o određivanju i održavanju zona i pojaseva sanitarne zaštite za izvorište ‘Bolje Sestre‘, čime je dovedeno u pitanje dalje funkcionisanje Regionalnog vodovoda. Komisija u kojoj se nalaze tri člana koja tvrde da eksplotacija šljunka nema uticaja na izdašnost izvorišta ‘Bolje Sestre‘ je rutinski iskoristila pruženu priliku, pa je zahtjevu Regionalnog vodovoda za dobijanjem Rješenja o zonama sanitarne zaštite, odnosno za proširenje II i uspostavljanje III zone sanitarne zaštite ‘presuđeno‘ unaprijed bez suđenja", saopšteno je.

Dodaju da vandalski ispadi uništavanja državne imovine "traju već dugo" i da nijedan do sada prijavljeni slučaj nije riješen.

"Neophodno je privesti počinioce ovog i ostalih vandalskih djela i sankcionisati u skladu sa zakonskim propisima. Apelujemo da službe koje su za to nadležne da odreaguju, odnosno da počinioci ovakvih djela ne ostanu nekažnjeni. U Regionalnom vodovodu imamo nultu toleranciju na ovakva dešavanja. Želimo da vjerujemo da će svako u skladu sa svojim nadležnostima aktivirati procedure da se ovaj slučaj kao i drugi slučajevi riješe", zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 21:29