24/11/2021 u 12:57 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Регионалном сарадњом до квалитетниjих проjеката и достизања развоjних циљева

У диjелу конференциjе коjа jе била посвећена искуству Црне Горе, Б. Вуjовић jе представио кључне научене лекциjе у досадашњем коришћењу фондова ЕУ и динамику програмирања ИПА III оквира, са посебним освртом на планирање финансиjске подршке ЕУ

Сарадња држава Западног Балкана у области координациjе фондова ЕУ jе од суштинског значаjа за ефикасно коришћење доступних средстава у циљу jачања реформи и социо-економског развоjа на нивоу цjелокупног региона, поручио jе данас замjеник главне преговарачице-националне ИПА координаторке Боjан Вуjовић на Регионалноj конференциjи о ИПА III финансиjском оквиру, коjа се одржава у Тирани, наводи се из Сектора за информисање jавности о Европскоj униjи и процесу приступања ЕУ.

Регионална школа за jавну управу (Респа) и Њемачка организациjа за развоjну сарадњу (ГИЗ), у координациjи са Европском комисиjом, организовали су дводневну конференциjу коjа jе окупила представнике jавне управе земаља Западног Балкана коjе се баве координациjом подршке ЕУ, као и представнике Европске комисиjе. Доступна средства у износу већем од 14 милиjарди еура за све земље Западног Балкана за финансиjску перспективу ИПА III (2021-2027,) биће намиjењена подршци у испуњавању критериjума за чланство у ЕУ, укључуjући и развоj инфраструктуре. Представници Албаниjе, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Сjеверне Македониjе, Србиjе и Косова су размиjенили о изазовима у планирању средстава за ИПА III, као и будућим корацима када jе риjеч о коришћењу подршке из фондова ЕУ.

У диjелу конференциjе коjа jе била посвећена искуству Црне Горе, Б. Вуjовић jе представио кључне научене лекциjе у досадашњем коришћењу фондова ЕУ и динамику програмирања ИПА III оквира, са посебним освртом на планирање финансиjске подршке ЕУ.

- Вjеруjем да ћемо, уз добру сарадњу са службама Европске комисиjе, успjети да ресурсе доступне кроз фондове ЕУ планирамо на начин коjи ће доприниjети динамичниjем економском развоjу и унапређењу животног стандарда грађана, што jе наjбољи начин припреме региона за чланство у ЕУ - поручио jе Вуjовић у свом излагању.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 21:16