Institut za javno zdravlje predstavljanje novih epidemioloskih mjera / INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE PREDSTAVLJANJE NOVIH EPIDEMIOLOSKIH MJERA - LAZAR RUZIC
29/03/2022 u 09:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Регистрована два случаја обољевања од флуроне

Ношње маски, како је додао, утицало је да нијесмо имали обољеле од грипа и других респираторних болести до сада

У посљедње вријеме регистрована су два случаја оболијевања исте особе од короне и грипа, такозване флуроне, казао је директор Института за јавно здравље Игор Галић.

Он је у емисији “Добро јутро Црна Горо” рекао да за сада немамо висок ново оболијевања од грипа.

 - Имамо око 546 пријављених случајева обољења налик грипу, али оно што је карактеристично, у посљедње вријеме имамо два случаја оболијевања исте особе од короне и грипа, такозване флуроне - казао је Галић.

Ношње маски, како је додао, утицало је да нијесмо имали обољеле од грипа и других респираторних болести до сада.

 - Сада када је дошло до опуштања од придржавања мјера, дошло је до повећања броја обољелих. Свакако, те вриједности нијесу на толико високом нивоу и није толико опасан као раније с обзиром на то да немамо смртних случајева, немамо толико хоспитализованих. Ово је један класични сезонски грип за који постоји вакина и ношењем маски може се свести на нижи ново оболијевања - казао је Галић .

Сматра да и стручна јавност и грађани морају бити јако опрезни када се говори о укидању мјера и крају пандемије вируса корона.

 - Ми смо разматрали да укидање мјера иде каскадно, да се пажљиво разматра. И управо имамо овакве резултате јер су мјере на тај начин доношене и укидане. Имамо бољу ситуацију од почетка године у односу на све земље региона, јер смо мјерама успјели да избјегнемо дуготрајни висок ниво оболијевања - казао је Галић, преноси Портал РТЦГ.

Подсјећа да смо у посљедњој седмици 2021. и првој 2022. године имали јако висок ново оболијевања.

 - У земљама региона имамо већи број оболијевања и умирања. У Црној Гори биљежимо пад хоспитализација и смртних исхода и у складу са тим ћемо се и понашати све у циљу да се пандемија не би вратила -  казао је он.

Галић каже да је пад интересовања за вакцинацију узрокован падом обољелих.

 - Мјере би биле укинуте када би био већи број вакинисаних, међутим, овако смо приморани да их спроводимо - казао је Галић.

Истиче да су здравствене власти оставиле грађанима да одлуче да ли ће примити четврту дозу вакцине.

 - Наравно препоручљиво је да прође шест мјесеци од треће дозе, поготово ризичне групе. За њих је чврста препорука да се вакцинишу - казао је он.

Од три до пет мјесеци треба сачекати на вакцинацију након боловања вируса корона.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 10:43