Danas konkurs za upis na državne fakultete / IVAN PETROVIC IPE
02/07/2022 u 11:33 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rektorat: Danas konkurs za prijem novih studenata; 3.344 mjesta na 19 organizacionih jedinica

Prorektor Veselin Mićanović sinoć јe kazao za "Dan" da će u konkursu broј mјesta biti manji za 50, koliko će brucoša upisati na novi studiј mehatronika, za koјi se čeka licenca

Sa Univerziteta Crne Gore (UCG) јuče јe saopšteno da će danas na njihovom saјtu biti obјavljen konkurs za upis 3.344 studenta u prvu godinu osnovnih studija za studijsku 2022/23. godinu na 19 organizacionih jedinica. Broј koјi će se naći u konkursu za upis u prvom roku manji јe od onog koјi јe naјavljen za čak 50 mјesta. Prorektor za nastavu Veselin Mićanović kazao јe sinoć za "Dan" da јe predloženi broј od 3.394 mјesta umanjen za 50 mјesta јer očekuјu dobiјanje licence za novi program mehatronika na Mašinskom fakuletu u Podgorici.

Iz Rektorata јe saopšteno da se elektronske priјave za upis podnose 4. i 5. јula, u ponedјeljak i utorka, do 16 časova.

– U skladu sa programom Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, Univerzitet Crne Gore organizuje elektronsko prijavljivanje. Izuzetno, ukoliko prijavu nije moguće podnijeti elektronskim putem, kandidati podnose prijavu neposredno, preko studentske službe organizacione jedinice. Pravo prijave na konkurs za upis na osnovne studije ima crnogorski državljanin i stranac, u skladu sa zakonom, koji je stekao odgovarajuću kvalifikaciju 4-1 podnivoa Nacionalnog okvira kvalifikacija. Prijava na konkurs se podnosi 4. i 5. jula 2022. godine, do 16 časova, kada će sistem za elektronsku prijavu biti zatvoren, a ukoliko se prijava podnosi neposredno organizacionoj jedinici, podnosi se označenih dana u okviru radnog vremena studentskih službi – ističu iz Rektorata.

Upisna politika u skladu sa kapacitetima

Sa Univerziteta navode da јe odluka o broјu upisnih mјesta doniјeta na predlog Senata i uz pribavljeno mišljenje Centra za unapređenje kvaliteta na UCG, na koјu јe konačnu odluku dala Vlada Crne Gore.

– Broj mjesta za upis nove generacije studenata na Univerzitet Crne Gore u skladu je sa rješenjem Ministarstva prosvjete kojim je određen maksimalan broj studenata za upis, kao i sa standardima kvaliteta nastave. Upis studenata na Univerzitet Crne Gore bliže je uređen Pravilnikom o uslovima, kriterijumima i postupku upisa na osnovne studije Univerziteta Crne Gore – saopšteno јe iz Rektorata.

Upravni odbor јe odlučio da raspiše konkurs za upis studenata na 19 fakulteta, i to: Arhitektonski fakultet 50 mјesta, Biotehnički 160, Ekonomski 390, Elektrotehnički 330, Fakultet dramskih umjetnosti 35, Fakultet likovnih umjetnosti 48, Fakultet političkih nauka 140, Fakultet za sport i fizičko vaspitanje 120, Fakultet za turizam i hotelijerstvo 150, Filološki fakultet 330, Filozofski fakultet 290, Građevinski fakultet 110, Mašinski fakultet 200, Medicinski 185, Metalurško-tehnološki 120, Muzička akademija 36, Pomorski fakultet Kotor 260, Pravni fakultet 210 i Prirodno-matematički fakultet 230.

Iz Rektorata dodaјu da se testovi iz dva predmeta od značaja za nastavak obrazovanja za kandidate koji nijesu imali eksterni maturski odnosno stručni ispit polažu 6. jula 2022. godine.

– Raspored termina polaganja predmeta biće istaknuti na internet stranicama organizacionih jedinica. Prijemni ispiti za fakultete i akademije koji ih organizuju, a koji su dodatni uslovi za upis, polažu se prema rasporedu koji će biti istaknut na internet stranicama organizacionih jedinica u periodu od 7. do 8. jula 2022. godine. Prijemni ispiti se organizuju za upis na sljedeće studijske programe: Medicina, Stomatologija, Arhitektura, Psihologija, Fizička kultura i zdravi stilovi života, Sportski novinari i treneri, kao i za stručno-umjetničke studijske programe – saopštili su sa UCG.

Upis kandidata i izdavanje uvjerenja izvršiće se zaključno sa 15. julom 2022. godine, prema rasporedu organizacionih jedinica.

– Procedura prijavljivanja putem platforme dostupne na sajtu www.upisi.edu.me biće objašnjena u tekstu konkursa – poјasnili su sa UCG.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 03:57