idejno rješenje Urgentnog centra / - ARCHITECTURAL COMPETITIONS
27/10/2023 u 17:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rezultati međunarodnog Konkursa za idejno arhitektonsko rješenje Urgentnog centra u okviru kompleksa Kliničkog centra

Na Konkursu za idejno arhitektonsko rješenje objekta Urgentnog centra u okviru kompleksa Kliničkog centra Crne Gore, u okviru predviđenog roka pristiglo je 20 konkursnih radova

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma raspisalo je međunarodni Konkurs za idejno arhitektonsko rješenje Urgentnog centra u okviru kompleksa Kliničkog centra Crne Gore.

- Predmet konkursa je izrada idejnog arhitektonskog rješenja Urgentnog centra u okviru kompleksa Kliničkog centra Crne Gore na urbanističkoj parceli broj 12, koju čine katastarske parcele br. 1284/1, 1286, 1287/1 KO Podgorica I, koja je u zahvatu Izmjena u dopuna Urbanističkog projekta „Klinički centar Crne Gore” (“Službeni list Crne Gore – opštinski propisi“, br.23/11). Površina obuhvata konkursa iznosi 6.701,00 m2 (UP12) - navodi se na sajtu Ministarstva.

Širi obuhvat konkursa, kako se dodaje, predstavljaju i postojeći objekti na UP11 i UP13 isključivo u smislu ostvarivanja tople veze na način kako je to predviđeno planskim dokumentom. Voditi računa o odnosu volumena i arhitektonskog izraza postojećih objekata prilikom projektovanja aneksa KCCG.

- Na Konkursu za idejno arhitektonsko rješenje objekta Urgentnog centra u okviru kompleksa Kliničkog centra Crne Gore, u okviru predviđenog roka pristiglo je 20 konkursnih radova - navode iz Ministarstva.

Članovi žirija su Vladan Stevović, M.Arch., glavni državni arhitekta u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Crne Gore – predsjednik Žirija, dr Alessandro Armando, dipl.inž.arh., vanredni professor na Fakultetu za Politehniku u Torinu – Departman za arhitekturu i dizajn – stručni član, prof. Hrvoje Njirić, dip.inž.arh, njirić+arhitekti – stručni član, dr Veljko Radulović, dip.inž.arh, predstavnik Inženjerske komore Crne Gore – stručni član; Dragana Čenić, dipl.inž.arh. – stručna članica, dr Sanja Paunović Žarić, dipl.inž.arh, saradnik u nastavi na Arhitektonskom fakultetu u Podgorici, Univerzitet Crne Gore, – stručna članica, dr med Ljiljana Radulović, direktorica Kliničkog centra Crne Gore - stručni član.

Dobitnici nagrada i otkupa:

1.    Prva nagrada: Šifra rada  58931 - 33.000,00€

Autor: İlker Fatih Özorhon

Članovi tima: Kerem Meral, Güliz Özorhon, Gülbin Lekesiz

Država: Turska

2.    Druga nagrada: Šifra rada  40444 - 18.000,00€

Autori: Miloš Gačević, Gavrilo Vuković

Saradnici: Ivana Tasić, Jovan Milikić 

Država: Crna Gora

3.   Treća nagrada: Šifra rada 35837 - 7.000,00€

Autori: BIRO 81000 d.o.o. Podgorica - Ivan Jovićević i Dušan Đurović

Saradnici: Mina Gutović, Teodora Bjelić i Dušan Vlahović

Država: Crna Gora

Osim toga, kako se navodi na sajtu architecturalcompetitions, žiri je konstatovao da određene radove iz užeg izbora od 14 radova, treba naročito pomenuti kao pohvale, za pokazanu hrabrost da se izlože riziku i istraže nove pravce i pristupe projektovanju.

Kako se navodi, posebne pohvale su zaslužili radovi pod šiframa: 35621 i 93470.

Svi radovi dostupni su na sljedećem linku:

https://drive.google.com/drive/folders/1-li_icHCSkrP3y8XVBkTQ-VJlxtEW3Jt?usp=drive_link

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 00:40