/ - Фото: М. Нововић
04/03/2022 u 20:53 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ријеч јача од уговора: Од Пеленгића се опростили пријатељи и пословни партнери

Његовим успјехом у послу поносили су се сви и наводили га као примјер успјешне европске фирме која битише у Бијелом Пољу

Комеморативна сједница поводом смрти угледног привредника Ратка Пеленгића одржана је данас у сали бјелопољског Центра за културу.

Преминуо бјелопољски привредник Ратко Пеленгић

Минутом ћутања, породица, пријатељи и пословни партнери опростили су се од Пеленгића и одали му посљедњу пошту.

Пеленгић је био власник предузећа Пеленгић трејд, највећег дрвопрерађивача у Црној Гори.

Отварајући комеморативну сједницу, предсједник Општине Петар Смоловић казао је да је била част познавати  Пеленгића, стаменог горштака, чврстог стиска руке и ведрог осмијеха.

-Сталоженог, а храброг, стаменог, а опет спремног да саслуша и помогне свакоме. Од младих дана своју породичну и пословну каријеру Ратко је везао за Бијело Поље, а могао је да бира. Али, опет најљепше се осјећао у свом Бијелом Пољу. Као да је нашао замјену за своје родно Кнежево и ту свио свој дом. Стрпљиво и поштено градио је своју фирму, развијајући тако и свој град. Његова ријеч била је јача од сваког уговора, а воља снажна као планина. Зрачио је енергијом, и био угледни члан Економског савјета Општине Бијело Поље. Његовим успјехом у послу поносили смо се сви, и наводили га као примјер успјешне европске фирме која битише у нашем граду. Био је стожер привредног развоја Бијелог Поља, али и цијеле дрвне индустрије у Црној Гори. Његовој породици, кумовима и пријатељима вјечни понос на Ратка, а колегама и запосленима жеља да одрже и унаприједе оно што је била његова часна мисија - истакао је Смоловић.

image

Фото: М.Нововић

- Фото: М.Нововић

Предсједник Општине Жабљак Веселин Вукићевић казао је да је са огромом тугом и невјерицом примио вијест о  прераној и изненадној смрти драгог му пријатеља Ратка.

-Данас се на вјечни починак спрема једна исконски чиста и добра душа. У неколико минута се не може много тога рећи о нечијем животу -посебно не у оваквом часу. Поготово се не може испричати прича о једном добром и часном човјеку, кога живот није мазио од малих ногу па до задњег тренутка. Сваким својим поступком и чињењем стварао је утисак чврстог ослонца људима који су му значили, и до којих му је  било стало. Упознао сам га прије седам година,  када је дошао на Жабљак са намјером да код нас инвестира, и поново оживи потпуно замрлу и уништену дрвопрераду. Од његовог доласка и покренуте производње, Општина Жабљак имала је бројне бенефите- казао је Вукићевић, и захвалио у своје, и уме свих Жабљачана на свему што је покојни Пеленгић учинио за њих.

Представник Привредне коморе Црне Горе и секретар Удружења дрвопрерађивача Горан Поповић казао је да је Пеленгић био активан у Привредној комори, и дао велики допринос у рјешавању свих изазова које прате шумарство и дрвну индустрију. 

-У овом тешком тренутку за породицу, запослене, пословне партнере и пријатеље, велика је обавеза да наставе пословну визију развоја компаније - истакао је Поповић.

Члан Економског савјета Општине Бијело Поље, професор Миливоје Радовић казао је да је Ратко од раног дјетињства - не својом вољом, носио печат борца и ратника.

- Ријетко се са ким живот тако поиграо, као са нашим Ратком Босанцем. Вихор рата и судбина, раних деведесетих довели су га у Бијело Поље, у његов град, из Скендер Вакуфа, како је често говорио, али и стварно доживљавао Бијело Поље и Бјелопољце. Борећи се за своје мјесто под овим небеским сводом, а носећи природну интелигенцију, подупрту неисцрпним предузетништвом, Ратко је давне 1993. године основао фирму из које ће 2000. године настати Пеленгић Траде, данас фирма са 150 запослених. Понос бјелопољске, жабљачке и црногорске дрвопрераде. Ратко је визионарски оставио и поставио животне и пословне циљеве, била је част познавати га и сарађивати са њим -поручио је Радовић.

Подсјетимо, Пеленгић је преминуо од срчаног удара прије два дана у 56. години. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. maj 2024 03:22