Zubar, ordinacija / - FOTO: UNSPLASH - UNSPLASH+ IN COLLABORATION WITH JSB CO.
25/05/2024 u 14:11 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Rješavaju nedostupnost stomatološke zdravstvene zaštite za djecu sa teškoćama u razvoju

Posvećenost Ministarstva zdravlja i ustanova svih nivoa zdravstvenih autoriteta ogleda se u intenzivnom radu na obezbjeđivanju jednake i dostupne zdravstvene zaštite, sa akcentom na rješavanje problema nedostatka stomatološke zaštite za djecu sa teškoćama i smetnjama u razvoju.

- Svjesni, duboko nasljeđenog  problema, koji datira gotovo dvije decenije, preduzete su aktivnosti kvalitativnog rješavanja problema. Sa aspekta zakonske regulative, profesije i opreme, važno je istaći da jedino Stomatološka poliklinika Kliničkog centra Crne Gore (naučno-nastavna baza) može pružati usluge stomatološke zdravstvene zaštite djece sa teškoćama i smetnjama u razvoju - navode u saopštenju iz Ministarstva zdravlja.

Dodaju da pružanje usluga u ustanovi koja po zakonu nema ovlašćenje za iste moglo bi biti opasno po samu djecu i dovesti do ozbiljnih komplikacija i ugrožavanja njihovog zdravlja.

Ministarstvo zdravlja radi na tome da proširi dostupnost ovih usluga razvojem istih kroz kliničko bolnicke centre na sjeveru i jugu.

- Kao dio napora za unapređenje stomatološke zaštite, novo rukovodstvo KCCG je promijenilo menadžment u Stomatološkoj poliklinici kako bi se poboljšala efikasnost i kvalitet usluga koje se pružaju. Ova promjena menadžmenta je već pokazala pozitivne rezultate u organizaciji i dostupnosti stomatološke zaštite za najmlađe pacijente sa teškoćama i smetnjama u razvoju.  Dakle, u kratkom vremeskom okviru od mjesec dana, od kada je Ministarstvo zdravlja  i KCCG aktivno pristupilo rješavanju ovog problema, nakon donošenja plana aktivnosti,  zbrinuto je sedmoro djece a  jos dvoje će biti adekvatno zbrinuto do kraja mjeseca. Planiranim povećanjem broja termina za ovu uslugu od juna mjeseca, predviđa se anuliranje liste čekanja u narednih 3-4 mjeseca - pojašnjavaju oni.

Ističu da napori Ministarstva zdravlja u sinergiji sa KCCG i Stomatološkom poliklinikom, su usmjereni ka tome da sva djeca u Crnoj Gori, bez obzira na njihove zdravstvene  potrebe, imaju pristup neophodnim medicinskim uslugama.

- Ministarstvo će nastaviti da radi na daljem poboljšanju i proširenju ovih usluga, kroz novi predlog Zakona o zdravstvenoj zastiti,  kako bi se dodatno unaprijedio kvalitet života djece sa smetnjama u razvoju i njihovih porodica - zaključuju u saopštenju.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. jun 2024 17:10