/ Фото: Дан
25/10/2021 u 18:37 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Родитељи беба из бјелопољске болнице траже преиспитивање у правосуђу

Закључак састанка са Борисом Марићем је да је незадовољство родитеља сасвим оправдано, навели су родитељи

Славиша Кнежевић, Елдин Салемовић и Предраг Каришик, родитељи беба из бјелопољске Опште болнице, незадовољни пресудом Вишег суда у Бијелом Поља, разговарали су данас са представницима Министарства правде у Подгорици.

Родитељи су се састали са Борисом Марићем, државним секретаром.

Четворо љекара је ослобођено оптужнице, да су криви за инфекцију беба, од којих је једно страдало а четворо било болесно.

-Користимо ову прилику да обавијестим о јавност да смо данас обавили састанак у Министарству правде са генералним секретаром Борисом Марићем. Закључци са састанка су да је оправдано незадовољство нас родитеља због свега што се дешава у овом случају. Наша и жеља нашег саговорника је да се ова ситуација испита до детаља, тако да ће се ићи према Судском савјету, Тужилачком савету, Адвокатској комори и Скупштинском одбору за здравство- додали су они. 

Родитељи овом приликом најављују даље састанке у оквиру институција, као и синхронизовану борбу кроз одређени вид протеста.

-Све ово предузимамо због чињенице да здравствени систем није функционисао, долазимо до тога да правни систем не функционише а у колико се наше претпоставке потврде да и у Тужилаштву има пропуста не смијемо дозволити да ти људи не одговарају-кажу тројица родитеља.

Подсјетимо, суђење бјелопољским љекарима, оптуженим за смрт једне а инфекцију неколико беба у овдашњој Општој болници завршено је током предходне седмице.

Предсједавајући вијећа бјелопољског Вишег суда Драган Мрдак је саопштио пресуду којом су оптужени ослобођени,а  током поступка није доказано да су извршили дјело које им је оптужницом стављено на терет.

- Суд је у доказном поступку извео знатне и бројне доказе, саслушао оштећене и свједоке, извео доказе, спровео медицинска вјештачења и имајући у виду садржај  оптужнице у њеном основном облику и каснијим измјенама током поступка остало је суд на на становишту да окривљени нијесу  извршили кривична дјела стављена им на терет. Оштећени ради остваривања имовинско правног захтјева упућују се на парницу - казао је судија Мрдак.

Жалба, како је саопштио, може се упутити на адресу Апелационог суда Црне Горе.

Првостепеном пресудом Томислав Јеремић и Хака Тахировић су осуђени на по седам мјесеци затвора, док су Звонко Пулетић и Јела Цимбаљевић добили шест мјесеци кућног притвора.

Ипак, Апелациони суд је ту пресуду преиначио и све оптужене послао на једногодишњу робију.

Оптужницом је представљено да окривљени Јеремић, као директор Опште болнице у Бијелом Пољу, Пулетић као начелник Гинеколошко – акушерског одјељења и Тахировић, као начелница Дјечијег одјељења и Одсјека за неонатологију, те Цимбаљевић као специјалиста педијатрије, нијесу поступали по прописима којима се одређују мјере за сузбијање и спрјечавање опасне заразне болести.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 05:01