породилиште / -Б.Је.
14/05/2022 u 19:01 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Родитељи дјеце рођене у 2022. години: Власт у борби за фотеље заборавила бебе

Милатовић је казао за "Дан" да су центри за социјални рад требали да буду јединице у којима се родитељи пријављују за помоћ, те да је у питању био прилично једноставан процес који је прекинут

Влада на чијем је челу био премијер Здравко Кривокапић прије мјесец дана донијела је одлуку по којој свако новорођенче рођено у 2022. години има право на 500 или 1.000 еура, зависно да ли је рођено у општини са негативним или позитивним прираштајем, али до данас родитеље нико из нове извршне власти није информисао на који начин могу да остваре право и гдје треба да се јаве. Пар мајки које су се обратиле редакцији "Дана" кажу да им је у центрима за социјални рад речено да немају никакве информације, те самим тим не знају када ће и хоће ли уопште бити остваривања права. Једна од мајки наводи да је срамота да су политичари ставили у други план овако битну ствар за родитеље, који су се надали финансијској помоћи државе.

– Обзиром да се ради о мјери која је у сврху побољшања катастрофалног стања са природним прираштајем, оваквим односом нове Владе видимо колико им је стало да ријеше горући проблем. Срамота је у борби за фотеље заборавити најављену помоћ дјеци, а ако им је заиста до будућности ове државе прво треба да се побрину за грађане, па онда да намирују себе. Ипак, све су прилике да је процес обрнут. Нажалост – казала нам је једна мајка која је жељела да остане анонимна.

Мук у извршној власти

Из Министарства рада и социјалног старања као, Центра за социјални рад Подгорица и Владе јуче нијесмо добили одговор на питања када ће почети исплате накнада за бебе и зашто не дају информације грађанима. У Министарству економског развоја су нам само казали да је питање накнада сада у надлежности ресора задуженог за социјална питања.

Јаков Милатовић наводи да су у прошлој Влади започели формирање канцеларије за демографију и нада се да ће нова Влада то имплементирати до краја.

 

Она сумња да је прича о помоћи родитељима била само политичка игра и да на крају од ње неће бити ништа, "јер су пречи политичари, пошто је њима очигледно најтеже".

Бивши министар економског развоја Јаков Милатовић који је представио помоћ за родитеље, казао је за "Дан" да су центри за социјални рад требали да буду јединице у којима се родитељи пријављују за помоћ, те да је у питању био прилично једноставан процес који је прекинут изгласавањем неповјерења Влади Здравка Кривокапића.

– Остало је да министарства финансија и социјалног старања и економског развоја ураде правилник и дају инструкције центрима за социјални рад. У мају је била планирана исплата за дјецу рођену до маја, а после да све иде током како се бебе рађају. Претпостављам да је због изгласавања нове Владе и промјенама министарстава дошло до заустављања тог процеса, па нова Влада треба да каже шта су урадили и шта раде. Ми смо створили предуслове да се све спроведе, а на наследницима је да заврше – наводи Милатовић.

Он наводи да ће сигурно доћи до кашњења у исплатама, јер министарства треба да се конституишу и да се среде све процедуре.

– Претпостављам да они још немају техничке ствари да спроведу процес. У суштини су изгубљена три-четири мјесеца и жао ми је што то не иде планираном динамиком – каже Милатовић и додаје да не вјерује да ће нова Влада поништити ранију одлуку.

– У питању је јако афирмативна одлука која је у циљу унапређења наталитета и олакшања породицама. Ми смо као Влада вратили дјечје додатке, повећали плате, а ова је мјера била комплементарна да се побољша наталитет. Искрено се надам да нова Влада неће вратити стари ДПС систем у социјалној политици гдје се помоћ давала као замјена за гласове, односно да ће социјална политика бити усмјерена према грађанима, како смо ми то трасирали, а не да буде на руку партијама – навео је Милатовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 06:59