Škola „Savo Peјanović” / Arhiva Dana
30/11/2022 u 18:34 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Roditelji i nastavnici u OŠ „Savo Peјanović“ traži: Ministarstvo da ne smanjuјe broј asistenata

Nastava u školi organizovana je u dvije smjene i dvije međusmjene, te je organizacija rada sa četiri asistenta gotovo nemoguća i narušila bi kvalitet inkluzivnog obrazovanja i cjelokupnog nastavnog procesa, navodi se u dopisu Ministarstvu prosvјete

Roditelji djece sa smetnjama, nastavni kadar, asistenti u nastavi i vaspitači u OŠ "Savo Pejanović" iz Podgorice predali su Ministarstvu prosvjete peticiju kojom traže da se poništi nedavno donijeta odluka da se u toj ustanovi smanji broj asistenata u nastavi i vaspitača. Ministarstvo prosveјte prošle sedmice niјe odobrilo izmјene pravilnika o sistamatizaciјi u većem broјu škola za radno mјesto asistent u nastavi, iako postoјi potreba za većim broјem izvršilaca zbog uvećanja broјa dјece sa smetnjama. Iz Udurženja mladih sa hendikepom Crne Gore, Sindikata prosvјete i Udruženja Roditelji tražili su da Ministarstvo prosvјete odustane od ukidanja radnih mјesta asistentima u nastavi.

U dopisu koјi јe upućen Ministarstvu prosvјete ukazali su da su raniјe na radnim mjestima asistenata u nastavi, kao i vaspitača, primljeni izvršioci "na osnovu realno ispitanih potreba škole". Asistenti, vaspitači, roditelji i nastavni kadar traže sastanak sa ministrom Miomirom Vojinovićem i njegovim saradnicima, tokom kojeg bi detaljno predočili "višestruke posljedice koje bi nastale ukoliko bi se prethodno spomenuta odluka realizovala, kao i realne probleme sa kojima se susriјećemo u praksi, a vezani su za naš rad".

– To dokazuju dopisi koji su poslati na vašu adresu prethodnih dana od strane brojnih subjekata, udruženja i organizacija koji vas, kao i mi u ovom dopisu, mole da uzmete sve iznijeto u obzir i preispitate svoju odluku. Obraćamo vam se u ime asistenata u nastavi, roditelja djece sa posebnim obrazovnim potrebama, nastavnog kadra JU OŠ "Savo Pejanović", povodom problema koji je nastao odlukom Ministarstva prosvjete da se smanji broj izvršilaca na pozicijama asistent u nastavi i vaspitač. Naime, OŠ "Savo Pejanović" pohađa 16 djece sa posebnim obrazovnim potrebama, od kojih 11 ima rješenje da im je neophodan asistent u nastavi. Nastava u školi organizovana je u dvije smjene i dvije međusmjene, te je organizacija rada sa četiri asistenta gotovo nemoguća i narušila bi kvalitet inkluzivnog obrazovanja i cjelokupnog nastavnog procesa. Takođe, mogućom primjenom odluke o smanjenju broja asistenata, norma od 40 časova rada sedmično, bila bi prekoračena – piše u dopisu ministru prosvjete Vojinoviću.

Ugrožena im egzistenciјa porodica

Naglašavaju i da većina asistenata u nastavi ima visok nivo obrazovanja.

– S obzirom na to da smo zbog nemogućnosti nalaženja posla u skladu sa obrazovnim nivoom koji posjedujemo, već u početnom nezavidnom položaju, realizacija odluke da dalje ne budemo angažovani na poslu asistenta u nastavi dodatno bi dovela u pitanje egzistenciju naših porodica. Smatramo da smo na radnom mjestu asistenta u nastavi, kao i vaspitača, primljeni na osnovu realno ispitanih potreba škole, što dokazuju dopisi koji su poslati na Vašu adresu prethodnih dana od strane brojnih subjekata, udruženja i organizacija koji Vas, kao i mi u ovom dopisu, mole da uzmete sve iznijeto u obzir i preispitate svoju odluku, piše u dopisu.

Pojašnjavaju da, uzimajući u obzir da rade sa najranjivijom kategorijom društva, njihov posao, iako definisan kao pružanje tehničke podrške u nastavi, prevazilazi te okvire.

– Tokom asistiranja u školi trudimo se da odgovorimo svim potrebama ove djece, u cilju njihove dobrobiti. Na ovaj način, pored pružanja maksimalne podrške razvoju djece sa posebnim obrazovnim potrebama, asistenti su i velika podrška nastavnicima u osnivanju individualne nastave i inkluzije u školskoj praksi. U okviru ugovora o radu, shodno svojim obrazovnim kvalifikacijama, angažovani smo i na ostalim poslovima poput rada sa djecom RE populacije i djecom stranim državljanima. Odluka koju je Ministarstvo prosvjete donijelo da ne angažuje dva vaspitača, utiče na nemogućnost organizovanja produženog boravka na odgovarajući način. Njenom primjenom bi se ugrozilo i funkcionisanje porodica, od kojih je većina svoju djecu upisala u ovu školu upravo zbog mogućnosti koje produženi boravak pruža zaposlenim roditeljima – navode u dopisu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. februar 2023 10:20