Roditelji inficiranih beba / - RODITELJI INFICIRANIH BEBA
30/12/2021 u 14:58 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Родитељи инфицираних беба из Бијелог Поља траже реакцију Специјалног тужилаштва

Данас су Врховном државном тужилаштву у Подгорици предали кривичну пријаву проитив тужитељке Маџгаљ, због кривичног дјела – злоупотреба службеног положаја у вези са кривичним дјелом – несавјестан рад

Родитељи беба инфицираних у бјелопољској Општој болници обратили су се данас јавности саопштењем у којем траже да се оредмет у којем се судило четворио љекара пребаци из бјелопољског у подгоричко Тужилаштво.

- Обавештавамо јавност да након добијања пресуде радимо на благовременом улагању жалбе на њу.Овом приликом желимо да поручимо да је куцнуо час да се предмет од Вишег тужилаштва у Бијелом Пољу преузме од стране Тужилаштва у Подгорици и да се исправи рад тужитељке Љубинке Маџгаљ. Обратили смо се са захтјевом да се предмет изузме из Бијелог Поља јер пресуда коју смо добили говори све како је радила тужитељка Маџгаљ! После овакве пресуде позивам Специјално тужилаштво које је преузело кривичну пријаву против тужитељке Маџгаљ да је лиши слободе и да не дозволи додатно брукање државе Црне Горе у предмету инфицираних беба - казали су родитељњи беба.

Желимо да честитамо формирање Тужилачког савјета и да исти позовемо да се енергично укључи у решавање свега наведеног - кажу они.

Иначе, они су више пута протестовали, огорчени пресудом Вишег суда у Бијелом Пољу, којом су љекари те болнице – Томислав Јеремић, Хака Тахировић, Звонко Пулетић и Јела Цимбаљевић, 14. октобра ослобођени оптужби за инфекцију пет беба, од којих је једна преминула, у новембру 2014. године. Протестовали су испред зграде Вишег државног тужилаштва у Бијелом Пољу, огорчени радом државне тужитељке Љубинке Маџгаљ.

Протест су изразили и блокадом магистралног пута Бијело Поље-Рибаревине, у мјесту Ракоње.

Данас су Врховном државном тужилаштву у Подгорици предали кривичну пријаву проитив тужитељке Маџгаљ, због кривичног дјела – злоупотреба службеног положаја у вези са кривичним дјелом – несавјестан рад.

 - Тужитељка је љекарима ставила на терет да су починили кривично ђело – тешка дјела против здравља људи у вези кривичног дјела непоступање по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести, на који начин је омогућила оптуженима да пред надлежним судом одговарају за лакше кривично дјело - казао је Предраг Каришик, напомињући да је тужитељка Маџгаљ учинила више пропуста мијењајући три пута оптужницу.

Елдин Салемовић је казао да је непоступање тужитељке по укидном рјешењу Врховног суда довело до ослобађајује пресуде оптужених, што је за посљедицу имало тежу повреду права оштећених, код је оптуженима оваква оптужба ишла у корист.

 - Тужитељка је грубо нарушила права оштећених родитеља преминуле бебе и нас родитеља ђеце чији су животи били угрожени, чиме је повриједила људско достојанство оштећених - казао је Салемовић.

Апелациони суд је ту одлуку преиначио и осудио их на по једну годину затвора, док је Врховни суд наложио поновно суђење.

 - Обавештавамо јавност да након добијања пресуде радимо на благовременом улагању жалбе на њу. Овом приликом желимо да поручимо да је куцнуо час да се предмет од Вишег тужилаштва у Бијелом Пољу преузме од стране Тужилаштва у Подгорици и да се исправи рад тужитељке Љубинке Маџгаљ - наводе родитељи.

Обратили су се са захтјевом да се предмет изузме из Бијелог Поља јер пресуда коју смо добили говори све како је радила тужитељка Маџгаљ!

 - После овакве пресуде позивам Специјално тужилаштво које је преузело кривичну пријаву против тужитељке Маџгаљ да је лиши слободе и да не дозволи додатно брукање државе Црне Горе у предмету инфицираних беба. Желимо да честитамо формирање Тужилачког савјета и да исти позовемо да се енергично укључи у решавање - навели су они.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 19:31