Механизација Рудника угља
20/07/2021 u 10:37 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Рудник угља имао своjе машине, а изнаjмљивао туђе

Према доступним подацима, у септембру 2019. године Рудник угља је са "Атлас Монтенегром" закључио уговор за изнаjмљивање багера за откопавање и утовар угља и откривке вриједан 256.000 еура, поше "Дан"

Невладина организациjа Акциjа за социjалну правду (АСП) упутила jе јуче жалбу Агенциjи за заштиту личних података и слободан приступ информациjама због одбиjања Рудника угља Пљевља да достави уговоре о лизингу за опрему те компаниjе и уговорну и исплатну документациjу у вези са пословима са никшићком фирмом "Атлас Монтенегро". АСП jе почетком jуна, на основу Закона о слободном приступу информациjама, затражила све важеће уговоре о лизингу за набавку и одржавање опреме Рудника угља, као и комплетну уговорну документациjу и исплате, коjе су у последњих пет година реализоване са "Атлас Монтенегром".

Достављени одговор АСП-у, у који је "Дан" имао увид, ниjе у форми рjешења, као управног акта, а у њему се извршни директор Рудника угља позива на компаниjски правилник о пословноj таjни, без икаквог образложења зашто су тражени подаци пословна таjна, а уз очекивање да ће одбор директора компаниjе накнадно позитивно одговорити о захтjеву. АСП указуjе да jе орган власти дужан да одлучи у форми рjешења на подниjети захтjев о слободном приступу информациjама, док jе правилник о пословноj таjни акт интерне употребе на нивоу тог привредног друштва и као такав никако не може имати већу правну снагу од закона, те да су били дужни позвати се на законске одредбе и образложити евентуалну таjност података.

– Према тумачењу АСП-а, тражени подаци никако не спадаjу у категориjу пословне таjне, посебно имаjући у виду да су за период 2019. и 2020. године наjмање три закључена уговора са "Атлас Монтенегро" из Никшића jавно обjављена на Порталу jавних набавки. АСП jе тражила све уговоре са том фирмом за последњих пет година, укључуjући додатно и све анексе и исплате коjе су извршене, а имаjући у виду да jе Рудник угља Пљевља постао обвезник jавних набавки тек од 2019. године, а пошто га jе купила Електропривреда Црне Горе. Рудник угља од ове приватне компаниjе годинама изнаjмљуjе багер или булдожер за откопавање и утовар руде, иако располаже са сопственом механизациjом за производњу угља, па jе несхватљиво да се на оваj начин повећаваjу укупни трошкови производње на рачун рударске компаниjе и беспотребно средства одливаjу ка приватним изворима – наводе у АСП-у за "Дан".

У ранијем периоду купили потребну опрему

АСП подсјећа да је Рудник угља своjевремено набавио на лизинг значаjан дио изузетно скупе рударске механизациjе за откопавање, утовар, претовар, али jе тада компаниjа била у већински приватном власништву и ниjесу познати уговорени услови. Лизинг jе финансиjски механизам, коjи подразумиjева набавку опреме путем кредитирања. Рате се враћаjу док се опрема користи, а након плаћања последње рате, њен наручилац постаjе и њен власник.

– За вриjеме продаjе Рудника угља државноj енергетскоj компаниjи приjе три године, наjављена jе велика инвестициона активност у набавци нових машина и опреме рударске компаниjе, али до данас ниjе познато да ли ће се прибjећи новоj набавци на лизинг или другим моделима. Ново руководство Рудника угља наjавило jе његов интензиван рад и у свим наредним годинама, иако Европска униjа пооштрава критериjуме за производњу струjе из угља и захтиjева прелазак на обновљиве и зелене изворе енергиjе – наводе у АСП-у.

Према jавно доступним подацима, у септембру 2019. године jе Рудник угља са "Атлас Монтенегром" закључио уговор за изнаjмљивање багера за откопавање и утовар угља и откривке.

– На тендеру се jавила само ова фирма, уговор jе закључен на непуних 256.000 еура, а тендерски услови су били више него индикативни, jер jе била проjектована чак и "геометриjска запремина кашике 7м3 и 5м3" багера. У jуну 2020. године ова никшићка фирма ангажована је за исти посао и под истим условима, али jе уговорена циjена 242.000 еура, што значи да jе била мања за 14.000, док jе почетком те године на одвоjеном тендеру за изнаjмљивање jедног булдожера добила посао од 332,7 хиљада. Такође, треба указати да jе свим тендерима тражено да понуђач обезбиjеди два руковаоца машине. Према финансиjским извjештаjима "Атлас Монтенегра", на краjу прошле године та фирма запошљавала jе пет радника (jедан jе директор), а годину раниjе шест. Њен годишњи приход jе лани био 1,1 милион еура, а годину приjе тога 1,7 милиона еура – наводе у АСП-у.

Ова фирма jе, како наводе, jедна од неколико са коjима jе Рудник угља закључивао уговоре сваке године, а коjе ће АСП затражити на основу Закона о слободном приступу информациjама.

Из Рудника угља јуче нијесу одговорили на питања која смо им упутили поводом навода АСП-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 09:56