Еколошка црна тачка / -
10/12/2021 u 20:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Рујела од природне оазе до депоније - анкета

Корито ријеке је огледало еколошке свијести, а повлачењем воде у љетњим мјесецима изађе на видјело небрига становника када исплива огромна количина смећа које несавјесни грађани одлажу дуж читавог корита

Ушће ријеке Рујеле помјера се у зимском периоду због високог водостаја језера. Често се излива, плави и девастира пољопривредно земљиште, пашњаке и наноси штете на усјевима локалног становништва. Рујеле извире у подножју брда Дечић у Миљешу, протиче кроз све равничарске мјесне заједнице Општине Тузи и кроз сам центар Тузи, гдје даље у два крака ток наставља према Вуксанлекићима, Потхуму, Сукурућу и Котрабудану, гдје се улива у Скадарско језеро.

Корито ријеке је огледало еколошке свијести, а повлачењем воде у љетњим мјесецима изађе на видјело небрига становника када исплива огромна количина смећа које несавјесни грађани одлажу дуж читавог корита. Корито је препуно разног комуналног отпада, пластике, аутомобилских гума... Из такве средине шире се непријатни мириси, а инсекти роје.

На територији општине Тузи не постоји ни метра градске канализационе мреже, а градња кућа је интезивна. Уз њено корито има и штала. Умјесто природне оазе Рујела је небригом постала покретна депонија.

Мора ли баш тако да буде?

Позивамо вас да попуните анкету и активно учествујете у рјешавању овог важног еколошког проблема.

Заједно са вама и еколозима можемо утицати на локалну власт и надлежне органе да се подробније позабаве овим питањем. Вјерујемо да ће резултати анкете помоћи нашем медију да кроз кроз новинске прилоге као продукте ангажованог новинарства утичемо на подизање свијести и одговорности свих грађана, али и рјешењу овог дугогодишњег проблема.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 23:41