Храм Светог Саве у Београду / Архива
13/05/2021 u 17:14 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сабор СПЦ 23. или 24. маја: Очекује се избор црногорског митрополита

На дневном реду биће и Темељни уговор СПЦ и државе Црне Горе

Сабор Српске православне цркве одржаће се 23. или 24. маја, у крипти Храма светог Саве у Београду, сазнаје Портал "Дана".

Сабор ће, како сазнаје наш портал, трајати неколико дана, а на дневном реду биће избор митрополита и Темељни уговор СПЦ и државе Црне Горе.

Тај споразум би, како је раније најављено, требало да са црногорским премијером Здравком Кривокапићем потпише патријарх Порфирије.

Кривокапић је раније изјавио да би најбоље било да уговор буде потписан послије избора митрополита црногорско-приморског.

Митрополија црногорско-приморска нема епископа од октобра прошле године, када је преминуо митрополит Амфилохије, а за администратора митрополије је постављен владика Јоаникије.

Такође, епархија ваљевска је без епископа од марта 2020. године када је преминуо епископ Милутин, а мјесто митрополита загребачко-љубљанског упражњено је од када је Порфирије изабран за патријарха.

Сабор СПЦ епископе бира из монашког или мирског свештенства једногласно или већином гласова, а потребно је да Сабору присуствује најмање двије трећине владика.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 03:13