/ -Фото: Архива
28/10/2021 u 08:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сачувајмо Сињајевину: Траже од премијера и Ињац да укину одлуку о војном полигону

Из ове грађанске иницијативе траже састанак са Кривокапићем и министарком

Грађанска иницијатива Сачувајмо Сињајевину упутила је допис премијеру Здравку Kривокапићу и министарки одбране Оливери Ињац, са захтјевом за састанак на којем би се разговарало о рјешавању проблема војног полигона на Сињајевини.

Из ове иницијативе траже да премијер и министарка укину одлуку о војном полигону. 

- Наша организација поздравила је прву обострану комуникацију коју смо путем писане коресподенције остварили са представницима Владе, али сматрамо да та комуникација мора прећи на већи ниво- наводе они. 

Подсјетили су да их је Министарство одбране обавијестило да је одлучно да питању полигона “приступи на стручан и одговоран начин, односно да се научна и стручна јавност консултује и да се утврде све чињенице од значаја за рјешавање предметног питања”.

- С обзиром на овакав став министарства и Владе Црне Горе, а у очекивању укидања одлуке о војном полигону на Сињајевини донесене у септембру 2019. године, Грађанска иницијатива поново апострофира да полигону никако не може бити мјесто на Сињајевини, која се иначе налази у оквиру међународно заштићеног УНЕСЦО подручја - транзиционог подручја Биосфериног резервата “Kањона ријеке Таре”. Указујемо да због намјере Министарства одбране и Владе Црне Горе да Сињајевину користи као војни полигон, до сада није завршена законска процедура успостављања заштићеног природног добра на подручју Сињајевине, а у складу са Просторним планом Црне Горе до 2020. године. Kао други највећи планински пашњак Европе Сињајевина представља екстремно риједак полопривредни (сточарски) потенцијал, а њен јединствени биодиверзитет производ је миленијума коадаптације традиционалних људских активности и динамике природног свијета. Сињајевина је мјесто гђе се све до данас одржао вјековни пастирски идентитет и култура јединствене вриједности. Данас ова планина представља подручје брзог развоја одрживог еко-туризма, етно-туризма и планинарења. Сњегови Сињајевине представљају главни извор воде за ријеке Тару и Морачу које припадају црноморском и јадранском сливу. Сигурни смо да ће Влада Црне Горе и Министарство одбране узети у обзир међународна и независна искуства када је у питању овако специфично подручје какво је Сињајевина, те да ће тијесно сарађивати са европским научним тимом који руководи пројектом ИРИС- закључују у саопштењу. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 22:59