/ - Фото: ЦДЕ
16/12/2021 u 11:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сачувати стабла скадарског храста током реконструкције Мартинићког пута

Двадесетак најљепших стабала храста прати пут преко Мартинића који се тренутно реконструише

Црногорско друштво еколога апелује да се сачувају стабла скадарског храста током реконструкције Мартинићког пута. Истакли су да су сва велика стабла обишли са представницима извођача радова који су, како су рекли, препознали важност очувања старих стабала.

Зато су извођачи радова, како је наведено у саопштењу, заобишли ова стабла до даљњег, јер се чека коначна одлука Управе јавних радова.

- За сада имамо позитивне информације од извођача радова, Управе за инспекцијске послове и Агенције за заштиту животне средине, који раде на томе да пронађу рјешење којим би се стабла сачувала, а у коначном добио нови локални пут са старим пејзажним вриједностима. Да би се озваничила заштита ових стабала, потребна је ефикаснија сарадња између свих ових институција и озваничавање одлуке којом се дозвољава да храстови наставе свој живот од којих нам свима може бити само боље - навели су из Црногорског друштва еколога (ЦДЕ).

Двадесетак најљепших стабала храста прати пут преко Мартинића који се тренутно реконструише.

- Већи број ових стабала су скадарски лужњаци, а то је једина врста храста који је у Црној Гори законом заштићен. Из тог разлога смо писали Општини Даниловград и Управи јавних радова као инвеститору да приликом реконструкције пута сачувају ова стабла, по којима су овај крај и сами пут препознатљиви - навели су из ЦДЕ.

Усљед великих притисака у прошлости, шуме скадарског храста су данас сведене на појединачна стабла у околини ријеке Зете, ријеке Бојане и Скадарског језера.

- Преостала појединачна стабла нам данас служе као једини извор сјемена за обнову ових шума - истакли су из ЦДЕ.

Реконструкција локалног пута уз очување храстова је, како су рекли, прилика да Парк природе ,,Ријека Зета” добије пут који има већу вриједност, а непосредна околина сачува амбијентални, еколошки и биолошки значај и тиме посаље поруку да развој и заштита природе не искључују једно друго.

Прошле године је, подсјећају, спашен храст - стари храст лужњак у селу Томшевићи у Даниловграду, који је стајао на планираној траси магистралног пута. 

- Инвеститор је планирао уклањање стабла, да би се избјегло кривудање пута. Писали смо и разговарали смо са представницима Општине Даниловград и Управе за саобраћај и у коначном пут је прилагођен храсту. Данас овај храст стоји као симбол снаге и упорности и показује да уз мало добре воље пут и храст могу ићи заједно. Ова одлука је одјекнула и постала једна од вијести којом су се локалци и Општина поносили, јер је направљено нешто лијепо и вриједно за општину Даниловград и Парк природе ,,Ријека Зета”. Овај храст ће бити извор жирова, који ће градити нове шуме овог парка - истакли су из ЦДЕ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 05:09