Гости у студију ТВ Пинк / - Принтскрин
15/09/2021 u 12:50 h
Дан порталДан портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

САЕМ тражи одговорност од Хепија и Пинка због подстицања мржње

Процедура се покреће jер jе САЕМ уочио да наведени емитери недвосмислено и у континуитету емитуjу садржаjе коjи подстичу мржњу, нетрпељивост и дискриминациjу према припадницима црногорске националности

Савjет Агенциjе за електронске медиjе саопштио jе данас да jе на jучерашњоj сjедници донио одлуку да затражи од Регулаторног тела за електронске медиjе у Србиjи да покрене процедуру за утврђивање одговорности емитера телевизиjских програма „Хепи”, „Пинк М”, „Пинк Плус” и „Пинк” са сjедиштем у Србиjи, због кршења стандарда прописаних Конвенциjом о прекограничноj телевизиjи и Директивом о АВМ услугама, те предузме адекватне мjере.

– Процедура се покреће jер jе САЕМ уочио да наведени емитери недвосмислено и у континуитету емитуjу садржаjе коjи подстичу мржњу, нетрпељивост и дискриминациjу према припадницима црногорске националности. Учесталим емитовањем посебно уоченим у периоду август – септембар 2021.године, у оквиру садржаjа различитих форми и жанрова, користи се погрдно, увредљиво или узнемираваjуће изражавање коjе подстиче интензивне негативне емоциjе, исказивање неприjатељства или жељу за дискриминациjом, као и омаловажавање или обезврjеђивање припадника црногорске националности, негирањем њиховог националног идентитета и посебности – истиче се у саопштењу САЕМ.

Из САЕМ-а додају да уважаваjући да се ради о питању од jавног интереса, односно кршењу стандарда прописаних наведеним међународним документима, САЕМ jе позвао Регулаторно тело за електронске медиjе у Србиjи да, у оквиру своjих надлежности, предузме неопходне раднjе у циљу њиховог отклањања у року од 15 дана.

– Уколико се и након истека поменутог рока настави кршење поменутих медиjских стандарда, Савjет Агенциjе ће предузети мjере ограничавања реемитовања спорних програма на териториjи Црне Горе – казали су из САЕМ.

У саопштењу пише и да jе САЕМ расправљао и о извjештавању електронских медиjа у Црноj Гори и закључио да у ситуациjама када постоjи велико интересовање jавности и када се извjештава о догађаjима коjи могу у великоj мjери утицати на понашање грађана, постоjи додатна потреба за давањем доприноса цjеловитом, непристрасном и благовременом информисању.

– Овакав допринос се даjе обjављивањем само провjерених и вjеродостоjних информациjа. Имаjући у виду њихову незамjењиву улогу у остваривању права на слободу изражавања и информисања, као и права jавности да зна, АЕМ позива све електронске медиjе да, уз поштовње професионалних стандарда, даjу допринос елиминациjи сензационализма и дезинформациjа и да своjим извjештавањем доприносе елиминациjи тензиjа и конструктивном диjалогу – закључуjе се у саопштењу САЕМ-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 09:53