Odbor za zdravstvo, zasjedanje odbora za zdravstvo, Dragoslav Scekic, ministar zdravlja / ODBOR ZA ZDRAVSTVO, ZASJEDANJE ODBORA ZA ZDRAVSTVO-IVAN PETROVIC-IPE
07/09/2022 u 18:00 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sagovornici "Dana" ocijenili: Možda je kasno za rebalans budžeta

Poslanik i hirurg Vladimir Dobričanin kazao je za "Dan" da treba sazvati hitnu sjednicu Odbora za zdravstvo u Skupštini Crne Gore

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić kazao je tokom јučerašnjeg zasјedanja Vlade da јe stanje u zdravstvenom sistemu alarmantno i da јe taј sistem u vrlo lošoj finansijskoj situaciji zbog dugova, za koјe јe optužio bivšeg ministra finansiјa Miloјka Spaјića. Tokom rasprave o informaciji o potrebi obezbjeđivanja dodatnih finansijskih sredstava u iznosu od 7.000.000 eura iz budžetske rezerve u cilju nesmetanog snabdijevanja ljekovima i medicinskim sredstvima, odnosno izmirenja obaveza koje Fond za zdravstveno osiguranje ima prema Montefarmu, Šćekić јe kazao da јe proјekat "Evropa sad" potpuno ugrozio funkcionisanje zdravstvenog sistema.

– Ovo je alarmantno stanje, koje nijesmo htjeli da otvaramo do kraja. Htjeli smo da dođemo do nivoa da se određeni momenti prevaziđu. Ali, došao je momenat da kažemo u kakvom je stanju zdravstveni sistem. Zahvaljujući neodgovornom ponašanju Miloјka Spajića, ne možemo da platimo obaveze koje se tiču snabdijevanja ljekova. Za 2021. godinu nijesu obezbijeđena sredstva koja je Fond potraživao. Samim tim su se dugovi koji su nastajali godinama nisu mogli da se izmire, a nisu mogle da se izmire ni tekuće obaveze. Ovo je hronologija ponašanja i odgovornosti prethodnih vlada. Ono što smo mi zatekli jeste vađenje krompira iz žara – kazao je Šćekić.

Poručio je da zdravstveni sistem ne smije da bude oslonjen na imaginarne prihode.

– Ako ne dođe do rebalansa budžeta, vrlo brzo nećemo moći da snabdijevamo ljekovima zdravstvene ustanove niti da isplaćujemo plate, jer to nije predviđeno budžetom. Ovo što je urađeno je za Specijalno tužilaštvo – tvrdi Šćekić.

Uputio je apel poslanicima da se odgovorno odnose prema izglasavanju rebalansa.
– Ne može Montefarm da isplati dugove veledrogerijama, a ti medikamneti tiču se najtežih pacijenata, odnosno terapija za onkološke bolesnike – istakao je Šćekić.

Popović Samardžić: Od Spajića smo uzalud tražili rezervni plan

Predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović Samardžić kazala je za "Dan" da su od bivšeg ministar finansija Milojka Spajića više puta tražili odgovor da li je napravio rezervni plan za finansiranje zdravstva.

– Tražili smo da nam kaže na koji način će biti nadomješten novac od doprinosa, ali nikad nijesmo dobili precizan odgovor, ali jesmo utješne poruke da je sve isplanirano i da će novac za finansiranje zdravstvenog sistema obezbijećen. Neka nam Ministarstvo zdravlja odgovori da li je ovaj problem posljedica toga što se budžet ne puni dinamikom kojom je to planirano ili što budžet za zdravstvo nije dobro planiran. Mi smo već duže vrijeme zatočnici raznih političkih struktura koje šalju informcije koje stvaraju paniku kod građana – ističe Popović Samardžić.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je na sјednici Vlade da će unaprijed morati da izdvoјe sedam miliona na račun tekuće rezerve.

– Ta šibicarska politika je takvog nivoa da se ulazi u nešto znajući da će to nešto da košta. Onda se lažira budžet za tekuću godinu, pravi se lažni kako bi se sakrilo od građana da to košta – rekao je Damjanović.

Po njegovim riјečima, kada se prave krupni zaokreti i ukida obavezno zdravstveno osiguranje, onda treba pažljivo planirati da nemamo ovu situaciju.

–Sva ova priča jeste zaostavština prethodnih šibicara i garniture koja se valjda neće više ponoviti. Suština je da se za narednu 2023. godinu optimalno finansiraju potrebe Fonda zdravstva, da se sve finansira maltene iz budžeta. Realno u ovom trenutku budžet od 400 miliona eura za Fond zdravstva je mnogo za državu i budžet – naglasio je Damјanović.

Premijer Dritan Abazović je rekao da je situacija u zdravstvu alarmantna godinama, ali da se nada da će јe prevazići.

Poslanik i hirurg Vladimir Dobričanin kazao јe za "Dan" da izјava ministra zdravlja zahtiјeva hitno uvođenje vanrednog stanja, ne samo što se tiče zdravstvenog sistema, već i Crne Gore kao odgovorne države.

– To bi značilo da mi koji radimo u zdravstvu možemo doći u situaciju da ne možemo pružiti uslugu za koju imamo ljudsku, profesionalnu i na kraju ustavnu obavezu – da liјečimo građane. To se nije desilo u poslednjih 25 godina od kada sam ja u zdravstvu. Kao ljekar i poslanik zahtjevam hitno sazivanje Odbora za zdravstvo Skupštine Crne Gore vezano za ovu, u najmanji ruku, alarmantnu izjavu ministra zdravlja jer su nam potrebni odgovori na mnoga pitanja. Ako je to tako, moramo da vidimo ko je odgovoran za ovo stanje – istakao јe Dobričanin.

Bivši direktor Fonda zdravstva Sead Čirgić kazao јe za "Dan" da јe godinu dana upozoravao da će zdravstveni sitem doći u ovakvu situaciјu zbog ukidanja doprinosa za zdravstvo.

– Populizam na račun zdravstva dolazi na naplatu. Nažalost, upravo kako sam najavio, ukoliko se ne usvoјi rebalans budžeta, imaćemo kolaps sistema na kraju 3. i početkom 4. kvartala. Sa rebalansom se već uveliko kasni, a razlozi su političke prirode. Da se ovakva situacija preduprijedi ispuštene su tri prilike. Objektivno, zdravstveni sistem je trebalo da ima rebalans još prošle godine, jer je bilo jasno da će bez reakcije Ministarstva finansiјa iznos duga FZO biti iznad 80 miliona eura. Umjesto toga, taј resor je pred kraj godine transferisao FZO iznos od svega 21 milion eura. Druga prilika koja je propuštena jeste kod usvajanja Zakona o budžetu za 2022. godine, kada su nas čelnici Ministarstva finansiјa ubjeđivali da su u odnosu prema zdravstvenom sistemu pokazali posebnu brigu i da su izdvoјili dovoljno sredstava iako su bili upozoravani da je budžet za zdravstvo potcijenjen. Treća propuštena prilika da se sačuva zdravstveni sistem bio je jun ove godine, kada јe mogao i trebao da bude usvoјen rebalans. Za trajno rješenje potreban je sistemski pristup koji će obezbijediti stabilnost i finansijsku održivost zdravstvenog sistema, a to podrazumijeva redefinisanje fiskalne politike koja podrazumijeva vraćanje doprinosa za zdravstvo kao jedinog stabilnog izvora prihoda – rekao јe Čirgić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 13:46