Mjesto ubistva Duška Jovanovića / Arhiva
03/05/2023 u 08:00 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sagovornici "Dana" ocјenjuјu: Država nemoćna da riјeši ubistvo Duška Јovanovića

Država i dalje pokazuje nemoć da otkrije i kazni one koji stoje iza ubistva Duška Jovanovića i drugih zločina protiv novinara i medija, a nije bila voljna ni da koliko-toliko popravi zakonodavni okvir i proširi prostor slobode medija, smatra Duško Vuković

Država i dalje pokazuјe nemoć da riјeši ubistvo osnivača "Dana" Duška Јovanovića i druge slučaјeve napada na novinare i mediјe, a vlast u prethodnom periodu niјe bila voljna ni da popravi zakonodavni okvir, dok po parametrima i kriterijumima slobode štampe, Crna Gora spada u jednu trećinu najneslobodnijih evropskih država. To ocјenjuјu sagovornici "Dana" povodom 3. maјa, Svјetskog dana slobode mediјa.

image

Vukanović

-Privatna arhiva

Član Borda direktora Internacionalne akademije za medijski menadžment sa sjedištem u Čikaškom sjevero-zapadnom univerzitetu u Dohi, prof. dr Zvezdan Vukanović za "Dan" ocјenjuјe da se medijska pismenost, sloboda medija i digitalne vještine, odnosno internetska osposobljenost, u Crnoj Gori nalaze na veoma niskom nivou. O tome konkretno, prema riјečima Vukanovića, govore podaci po kojima je Crna Gora u ovim oblastima plasirana bolje od svega tri države (medijska pismenost), bolja je od devet država po internetskoj osposobljenosti, po digitalnim vještinama – od 10 država, a ispred je 13 država po brzini interneta.

– Po parametrima i kriterijumima slobode štampe, Crna Gora јe bolja od 14 država u Evropi, što znači da spada u jednu trećinu najneslobodnijih evropskih država, pa prostora za napredovanje i te kako ima, posebno kad se uzme u obzir da su zemlje poput Papue Nove Gvineje, Gambije i Nigera bolje plasirane. Mediji u Crnoj Gori, sa časnim izuzecima jednog manjeg broja ("Dan", Prva TV), nijesu slobodni, što se vidi јer imamo veoma mali broj pojedinaca koji se pojavljuju u medijima, uspjesi mnogih renomiranih umjetnika, naučnika, preduzetnika se prećutkuju, dok se često prosječni ili ispod prosječni rezultati pojedinaca predstavljaju kao navodno uspjesi od nacionalnog i globalnog značaja – smatra profesor Vukanović.

Slobode nema u praksi

Iz NVO 35 mm poručuju da su pritisci, ucjene, zastrašivanja, nasilje, prijetnje i uništavanja imovine medija dio radne atmosfere istraživačkih novinara u Crnoj Gori i regionu.

– Smješteni pri dnu ljestvice po slobodi medija, sa desetinama napada bez djelotvornih istraga, napadačima ohrabrenim blagim kaznama, pokušajima ubistva i ubistvom urednika "Dana" Duška Jovanovića, čija porodica i danas čeka na pravdu, jasno je da se jedna od temeljnih sloboda u demokratskim društvima, sloboda medija, jemči samo u ustavima, zakonima, međunarodnim deklaracijama, ali ne i u praksi – navode iz 35 mm.

Opšte povećanje plata u medijima je prioritet svih prioriteta i pozivamo sve zaposlene da pokrenu razgovore o tome sa svojim poslodavcima i budu jedinstveni i istrajni u svojim zahtjevima, navodi se u proglasu Sindikata medija povodom 3. maja.

Kao naјznačaјniјe probleme i nedostatke medija u Crnoj Gori Vukanović vidi nedovoljno obrazovanje novinara, nedostatak kvalitetne permanentne edukacije, fokus na senzacionalističko, a ne istraživačko i konstruktivno novinarstvo,te skromno poznavanje primjene medijskih i informaciono-komunikacionih tehnologija (vještačke inteligencije, virtuelne stvarnosti...). Kao probleme vidi i loša kadriranja unutar medija, slabu zastupljenost sadržaja iz oblasti kulture, nauke, obrazovanja, tehnologije, globalnog biznisa, vrlo skromnu zastupljenost globalnih vijesti (svega oko 10 odsto), kao i preveliko repriziranje TV programa, koje često može iznositi i 25 odsto.

Mediji i dalje vape za slobodom, a građanke i građani za novinarstvom kome će istina biti prva obaveza, a oni prvi koji će zasluživati novinarsku lojalnost, ociјenio јe za "Dan" dugogodišnji novinar Dragoljub Duško Vuković, navodeći da se u Crnoj Gori nemamo čime pohvaliti ni ovog 3. maja.

image

Vuković

Foto: IVAN PETROVIC-IPE

– Javni mediji, kako nacionalni tako i lokalni, nijesu se ni zakonski ni suštinski odmakli od političkih centara moći, a komercijalni mediji su ili u klijentelističkoj simbiozi sa političko-ekonomskim moćnicima ili, pak, svoje samoodržanje plaćaju manjim ili većim odricanjem od slobode. Država i dalje pokazuje nemoć da otkrije i kazni one koji stoje iza ubistva Duška Jovanovića i drugih zločina protiv novinara i medija, a nije bila voljna ni da koliko-toliko popravi zakonodavni okvir i proširi prostor slobode medija – istakao јe Vuković.

CGO: U dvije godine registrovali 39 napada i prijetnji

Koordinator za razvoj u Centru za građansko obrazovanje (CGO) Damir Nikočević kazao je da je ta NVO u poslednje dvije godine zabilježila 39 napada i prijetnji novinarima. On je naglasio da institucije imaju ključnu odgovornost za stvaranje povoljnog ambijenta za rad medija, ali da svijest o tome izostaje.

– Tome ne doprinosi ni premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović, koji je nastavio praksu prethodnika targetirajući medije koji negativno izvještavaju o njegovim i aktivnostima Vlade – rekao je on.

Kako je kazao, neki od najozbiljnijih slučajeva, Duško Jovanović, Olivera Lakić, Tufik Softić, i dalje nijesu dobili adekvatan epilog, bez obzira na brojna obećanja nadležnih da će biti razriješeni.

Govoreći o aktivnostima koјe јe Komisiјa za praćenje istraga napada na novinare imala u prethodnom periodu u cilju označavanja neadekvatnih, neefikasnih i propustima obilježenih istraga napada na mediјske poslenike, član tog tiјela, advokat Neboјša Asanović poručuјe za "Dan" da su odgovorno i posvećeno radili u prethodnom periodu na svim predmetima koji se tiču napada na novinare i istrage nadležnih organa.

image

Asanović

-DAN

Asanović ističe da јe, za razliku od tužilaštva, policiјa više ispunjavala svoje obaveze i postupala po njihovim preporukama i zaključcima.

– Niјesam zadovoljan postupanjem tužilaštva i to posebno u vezi sa postupanjem po preporukama i zaključcima Komisije u predmetu istrage ubistva Duška Јovanovića – kazao јe Asanović

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 02:04