Šahmanović, Martinović, Raičević i Radojević / screenshot RTCG
29/05/2023 u 22:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Šahmanović: Zatvaranje dionice Kolašin-Mateševo ugrozilo bi održivost autoputa

Predsjednik Opštine Kolašin Vladimir Martinović navodi da autoput nije završen preko noći i da je neko tada, “slučajno ili ne” zaboravio da treba odraditi i rekonstrukciju priključnog puta Kolašin - Mateševo

Na putevima čija je rekonstrucija u toku potrebno je uvesti treće smjene, kako bi radovi bili ubrzani, ocijenjeno je emisiji “Naglas”, na TVCG. Potpuna obustava saobraćaja na dionici Kolašin - Mateševo, bila bi poraz države i možda bi ugrozila održivost autoputa, kazao je sekretar Ministarstva kapitalnih investicija Admir Šahmanović.

Šahmanović je podsjetio da su budžetom za ovu godinu predviđena skoro 73 miliona eura za rekonstrukciju i izgradnju oko 260 kilometara magistralnih puteva.

“Mislim da je saobraćajna infrastruktura na visokom novu da zadovoljava sve bezbjednosne standarda, ali se na sjeveru građevinska sezona poklapa sa turističkom i to je nešto na šta računamo svake godine”, kazao je Šahmanović i dodao da postoji prostor za unapređenje bezbjednosti puteva.

On kaže da je u rekonstrukciji puteva, tamo gdje je bilo moguće uvedena i treća smjena.

Govoreći o rekonstrukciji puta Kolašin - Mateševo, koja je u toku, Šahmanović je naveo da je taj put dodatno oštećen teškim mašinama tokom izgradnje autoputa, te da je možda i bilo bolje da je rekonstrucija bila planirana i tokom izgradnje dionice autoputa.

“Vjerujte mi sve razvijene zemlje su prošle kroz ovaj proces”, kazao je Šahmanović i dodao da će razmotriti i uvođenje treće smjene na toj dionici.

Podsjetio je da od 1. juna neće biti potpune obustave saobraćaja na putevima koji se rekonstruišu.

“Ukidanje obustave saobraća će da smanji kolone i na nekim mjestima gdje su uska grla moraće da ostanu semafori i to će da smanji gužve”, kazao je Šahmanović.

Poručuje i da bi potpuna obustava saobraćaja na dionici Kolašin - Mateševo, kako kaže, bila poraz države.

“Obustava saobraćaja bi bila porazna za nas kao za državu i možda bi ugrozilo održivost autoputa. Mi smo do juče imali promet oko 770.000 vozila i oko 2,8 miliona eura prihoda”, kazao je Šahmanović.

Martinović: Uvesti treću smjenu

Predsjednik Opštine Kolašin Vladimir Martinović kaže da je rekonstrukcija puta Kolašin - Mateševo, trebalo da bude završena mnogo ranije.

On navodi da autoput nije završen preko noći i da je neko tada, “slučajno ili ne” zaboravio da treba odraditi i rekonstrukciju priključnog puta Kolašin - Mateševo.

“Iz tog ugla ja ne vidim nikakvu krivicu sadašnje Vlade ili direktora Uprave za saobraćaj. To su stvari koje su zatečene, a neko ih je morao rješavati kada su došle na naplatu... Vlade prije toga su zaboravile da taj put dovedu u stanje koje je trebalo”, kazao je Martinović.

Ističe i da su se tokom zime pojavila klizišta, pa se i to moralo rješavati.

“Molim da svi oni koji izvode radove, da ako treba da se radi u tri smjene, da se radi. O tome da li će saobraćaj da se zatvori ili ne to ne odlučuje predsjednik opštine”, poručio je Martinović.

“Ako se na ovoj dionici bude radilo u tri smjene nećemo dolaziti u ovakve situacije”, kazao je Martinović.

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević kaže da su radovi na putnoj infrastrukturi u tom gradu završeni.

“Predsjednici lokalnih samouprava su možda negdje i žrtve jedne centralizacije i odlučivanja”, kazao je Raičević.

On pojašnjava da se često projekti odrađuju bez konsultacija i znanja predsjednika Opština, kao i da često ne mogu da učestvuju u konsultacijama oko rekonstrucije puteva.

“Mislim da smo svi malo zakazali u dijelu transparentnosti”, kazao je Raičević.

Raičević ističe i da je neke radove, bar na primorju, moguće odraditi ranije prije dolaska prvih turista.

“April ili maj je za nas kasno, turistička sezona je ove godine počela ranije... Mene brine da nemamo mehanizme kontrole izvođenja radove, dinamike radova”, kazao je Raičević i dodaje da bi trebalo uvesti i treće smjene tokom rekonstrucije puteva.

I on podsjeća da je država nadležna za rekonstrukciju i gradnju magistralnih puta.

Saobraćajni vještak Igor Radojević kaže da se ne vodi računa o priključnim putevima, koja su rizične tačke na putu.

“Važno je da svi putevi koji se ulivaju u magistralne i regionalne puteve budu takvo organizovani da ima što manje uključenja, da ona budu na bezbjednim mjestima sa adekvatnom signalizacijom”, kazao je Radojević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
23. jul 2024 07:37