/ -Фото: ЦЕДИС
25/12/2021 u 12:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сарадња ЦЕДИС-а са средњошколцима: Ђаци учили о енергетици

Ученици школе "Васо Алигрудић" моћи ће да обављају праксу и упознају се са далеководима и трафостаницама

Црногорски електродистрибутивни систем и Средња електротехничка школа „Васо Алигрудић“ из Подгорице потписали су уговор о пословној сарадњи са циљем обављања праксе ученика.

Како је казала Миланка Станишић, ВД директора школе. то су образовни програми у склопу којих је обавезна практична настава код послодавца на трећој и четвртој години у минималном трајању од 36 часова у оквиру редовне наставе.

- Оно што је специфично за образовни програм на енергетици јесте да је реализација практичне наставе изузетно тешка. То је специфичан образовни програм, потребно је изводити практичну наставу са јаком струјом, у високонапонским постројењима, на далеководима, стубовима и трафостаницама. То је све опрема која се не може наћи у било којем предузећу нити се такав вид практичне наставе може спровести у школи. Из тога разлога нам је од великог значаја сарадња коју смо остварили са ЦЕДИС-ом и од велике нам је важности  што смо успјели да све ученике трећег и четвртог разреда доведемо у Центар за обуку да обаве практичну наставу. На то смо веома захвални ЦЕДИС-у и инжењерима из Центра за обуку задуженим да нам буду подршка при спровођењу праксе-  казала је она.

Ни ученици нијесу крили задовољство праксом коју им је ЦЕДИС омогућити, а могли су видјети: испитивање трансформатора, испитивање уља, мјерења, како се испитује отпор изолације и отпор намотаја код трансформатора код трафостаница 35/10 кВ, а имаће прилику видјети још доста тога кроз осам четворосатних посјета Центру. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 04:47