Sava Laketić i  Dragana Radević / - PORESKA UPRAVA
02/04/2024 u 08:33 h
Dan arhivaDan arhiva
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Saradnja Poreske uprave i UNDP: Zajedno do unapređenja poslovnog ambijenta i poreske politike

Poslovni ambijent i efikasnost rada administracije u Crnoj Gori moraju biti unaprijeđeni na putu ka punopravnom članstvu u EU zaključeno je na sastanku predstavnika (PU) i kancelarije UNDP u Crnoj Gori.

Razgovarano je o prioritetnim temama koje se tiču kako poreske politike, tako i jačanja administrativnih kapaciteta, a obje strane su istakle spremnost za dalju saradnju, uz fokus na konkretne mogućnosti u narednom periodu. Vršilac dužnosti direktora Poreske uprave Sava Laketić predstavio je tekuće inicijative i planove za dalje reforme, koje uključuju digitalizaciju poslovnih procesa, veću otvorenost prema privredi i građanima, i razvoj ljudskih resursa u Upravi.

- Ekspertska podrška UNDP- a je značajna na razvojnom putu Poreske uprave i pružiće veliki doprinos bržem i efikasnijem savladavanju izazova implementacije održivog razvoja - poručio je Laketić.

Zamjenica stalne predstavnice UNDP-a u Crnoj Gori Dragana Radević naglasila je značaj unapređenja poreskog sistema i efikasnosti administracije, u kontekstu održivog razvoja i ekonomske stabilnosti. Kako UNDP pruža podršku različitim inicijativama u oblasti unapređenja javnih finansija u 177 zemalja i teritorija širom svijeta, na sastanku je najavljena regionalna konferencija koja će biti posvećena finasiranju ciljeva održivog razvoja.

- Ostvarenje ciljeva održivog razvoja do 2030. godine zahtijeva usmjereno finansiranje konkretnih inicijativa koje je doprinose zacrtanim ciljevima. Efikasna administracija i odgovarajuće politike mogu značajno doprinijeti ubrzanju ovog procesa. UNDP u Crnoj Gori je u prethodnom periodu podržao više inicijativa, uključujući izradu Programa za suzbijanje sive ekonomije, i spreman je da obezbijedi dalju podršku - istakla je Radević.

Na sastanku je dogovoren i razvoj zajedničkih inicijativa koje će podržati reformu Poreske uprave. Razmotrena je i mogućnost unapređenja obuka i razmjene znanja među zaposlenima u poreskoj administraciji u regionu, kao i uvođenje naprednih tehnoloških rješenja za poboljšanje usluga za poreske obveznike.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

27. april 2024 10:13