Ministarstvo prosvjete / - DAN
23/03/2023 u 12:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Saradnjom do Prve robotičke lige osnovnih škola

Iz Ministarstva su kazali da se Memorandumom, koji je potpusan u svrhu organizacije Prve robotičke lige osnovnih škola, otvara nova era u obrazovanju u Crnoj Gori

Ministarstvo prosvjete i Fondacija Montenegro Makers potpisali su Memorandum o saradnji u cilju koordinacije aktivnosti u oblasti inovacija u nastavnom procesu, osavremenjavanja obrazovnog sistema i osnaživanja djece i nastavnika u razvoju STEM kompetencija.

Iz Ministarstva su kazali da se Memorandumom, koji je potpusan u svrhu organizacije Prve robotičke lige osnovnih škola, otvara nova era u obrazovanju u Crnoj Gori.

- Koja će omogućiti svim učenicima od I do IX razreda da steknu nova znanja i vještine kroz interdisciplinarni rad, kao i priliku da ih primijene u različitim oblastima poput matematike, fizike, informatike, hemije, biologije i geografije, navodi se u saopštenju.

Programom su, kako je ističe, obuhvaćene 42 osnovne škole iz svih regija Crne Gore, za koje je Fondacija obezbijedila robote za rad, kao i obuku nastavnika/mentora za korišćenje opreme i pripreme učenika za predstojeće takmičenje.

Iz Ministarstva su rekli da taj resor u okviru obrazovnog sistema i nastavnog procesa prepoznaje značaj vannastavnih aktivnosti poput robotike.

- Koja na zabavan i zanimljiv način učenicima pruža priliku da istražuju, razvijaju i primijene vještine programiranja, s posebnim akcentom na razvoj logičkog i kritičkog razmišljanja, kreativnosti i rješavanja problema, dodali su iz Ministarstva.

Kako su naveli, saradnja sa Fondacijom Montenegro Makers će i u narednom periodu biti usmjerena na promovisanje inovacija i unapređenje sistema obrazovanja, odnosno izučavanje i sticanje modernih vještina koje će dominantno oblikovati tržište rada u narednim decenijama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 20:49