ŠARANOVIĆ - KALKAVAN / - MUP
04/12/2023 u 17:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šaranović - Kalkavan: Još snažnija saradnja Crne Gore i Turske u oblasti bezbijednosti

Crna Gora je formiranjem nove Vlade ušla u period političke stabilnosti, i želimo u punom kapacitetu da se posvetimo našem glavnom prioritetu - ubrzanju evropskog puta zemlje, a u kontekstu rada resora kojim rukovodim - odlučnoj borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, naveo je Šaranović

Crna Gora i Republika Turska imaju dobre, prijateljske i sadržajne političke i ekonomske odnose koje će nastaviti da jačaju u narednom periodu i u oblasti bezbijednosti, ocijenjeno je na sastanku ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića sa ambasadorom Republike Turske Barišom Kalkavanom.

- Crna Gora je formiranjem nove Vlade ušla u period političke stabilnosti, i želimo u punom kapacitetu da se posvetimo našem glavnom prioritetu- ubrzanju evropskog puta zemlje, a u kontekstu rada resora kojim rukovodim - odlučnoj borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Radujemo se budućnosti koja će sigurno donijeti još tješnju saradnju između Crne Gore i Turske, a posebno u svjetlu da je naša ekonomska saradnja u konstantnom rastu, a zadatak Ministarstva unutrašnjih poslova da na maksimalnom nivou odgovori bezbjednosnim aspektima te saradnje, ocijenio je Šaranović.

On je kazao da je boravak pripadnika organizovanih kriminalnih grupa iz Crne Gore u Turskoj poseban izazov i okolnost koja nalaže dodatnu saradnju između policijskih službi dvije zemlje i ohrabrio nastavak kontinuirane razmjene informacija koja doprinosi odličnom partnerstvu i rezultatima.

Šaranović izrazio je žaljenje zbog zemljotresa koji je zadesio Tursku početkom godine i naglasio da će ta zemlja u Crnoj Gori uvijek imati pouzdanog partnera i dobrog prijatelja, što je i pokazala slanjem tima za traganje i spašavanje u ruševinama koji su činili spasioci iz više opština kao i pripadnici Direktorata za zaštitu i spašavanje.

- Neka to teško iskustvo svima nama bude nauk da budemo bolje pripremljeni ali i da našu saradnju dodatno unaprijedimo kako bismo u takvim situacijama mogli da reagujemo u najkraćem mogućem roku, kazao je ministar Šaranović.

Ambasador Kalkavan je saopštio da je Republika Turska u prethodnom periodu na različite načine pomagala crnogorske institucije i da će nastaviti sa tim još snažnije u narednom periodu.

- Zahvaljujem na pomoći koju ste nam pružili povodom tragičnog zemljotresa u našoj zemlji. Sigurni smo da će nova Vlada biti uspješna, a mi smo spremni za svaku vrstu podrške. Čestitam vam na izboru i uvjeren sam da naša saradnja može ići samo naprijed, rekao je ambasador Kalkavan.

Tema razgovora bio je i nastavak saradnje sa Turskom agencijom za saradnju i koordinaciju (TIKA) koja je pomogla opremanje kancelarija u Centru bezbijednosti Podgorica i sa kojom je organizovana obuka na temu “Borba protiv nasilja u porodici”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. februar 2024 19:08