Šaranović i Marsela / - MUP
06/12/2023 u 13:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šaranović sa ambasadorkom Italije: Dijelimo viziju napretka ali i bezbjednosne izazove

Borba protiv organizovanog kriminala i ilegalnih migracija prioritet Crne Gore i Italije

Borba protiv organizovanog kriminala i suzbijanje ilegalnih migracija, kroz jačanje policijske saradnje, biće prioritet Crne Gore i Italije u narednom periodu, poručeno je sa sastanka ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića i italijanske ambasadorke Andreine Marsele.

Šaranović je, kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), kazao da je Crna Gora posvećena jačanju vladavine prava i postizanju konkretnih i mjerljivih rezultata, sa akcentom na organizovani i teški kriminal, kako bi se dodatno ubrzale evropske integracije.

- Naše države dijele viziju napretka i razvoja na nacionalnom i evropskom planu, a samim tim i određene izazove iz domena bezbjednosti, što otvara prostor za dodatno unaprjeđenje saradnje bezbjednosnih služb - rekao je Šaranović.

On je ocijenio da je policijska saradnja dvije države na visokom nivou, što je, kako je kazao, posebno važno zbog izazova na moru, u oblasti ilegalnih migracija i šverca cigareta.

Šaranović je poručio da Crna Gora cijeni saradnju sa Italijom i sve vidove stručne podrške koju joj ta država pruža.

Prema njegovim riječima, saradnja Crne Gore i Italije važna je i zbog opšte bezbjednosti na Mediteranu.

Crna Gora je, kako je naveo Šaranović, najkredibilniji partner Evropske unije (EU) na Balkanu i u određenim segmentima bezbjednosti već djeluje kao da je dio EU.

- To je vidljivo na primjeru prisustva Fronteksa na našim granicama i raduje me da će granice Crne Gore biti i granice EU -  dodao je Šaranović.

On je rekao da su Crnoj Gori potrebni najviši evropski standardi da bi bila pozitivan primjer u odnosu na loša prethodna iskustva, a ne samo zbog učlanjenja u EU.

- Intenziviranje evropskih integracija može se desiti samo ako budemo posvećeno radili, za šta nam je potrebna iskrena i konkretna podrška naših partnera, a pozitivan primjer je partnerstvo sa Italijom - zaključio je Šaranović.

Marsela je, kako je saopšteno iz MUP-a, istakla da je Italija spremna da podrži Crnu Goru na evropskom putu, posebno u domenu bezbjednosti.

- Italija je važan partner Crnoj Gori kada je u pitanju saradnja između policija dvije države - kazala je Marsela.

Ona je podsjetila da je nedavno započeo evropski projekat u kojem Italija ima vodeću ulogu i koji za cilj ima borbu protiv krijumčarenja ljudi i ilegalnih migracija.

- Što je jako važna tema za nas i vas, i spremni smo da sarađujemo u svim oblastima od obostranog interesa - dodala je Marsela.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 18:06