Šaranović i Santander / - FOTO: MUP
29/01/2024 u 08:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šaranović – Santander: MUP i UNICEF u zajedničkoj borbi protiv nasilja nad djecom

Šaranović je zahvalio UNICEF-u na kontinuiranoj podršci unapređenju statusa djece u Crnoj Gori

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović primio je šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huana Santandera.

Teme razgovora, kako je saopšteno iz MUP-a, bile su nacionalna strategija prevencije nasilja nad djecom, zaštita djece od seksualnog nasilja i iskorišćavanja, online nasilja kao i nelegalni dječiji brakovi.

Šaranović je zahvalio UNICEF-u na kontinuiranoj podršci unapređenju statusa djece u Crnoj Gori i istakao da Ministarstvo želi da pošalje važnu poruku da država vodi računa o najmlađima, kao najranjivijoj grupi stanovništva.

- I sam, kao otac, dodatno sam posvećen kreiranju bezbjednog ambijenta za rast i razvoj djece u Crnoj Gori. U tom kontekstu ministarstvo je aktiviralo brojne mehanizme za jačanje kapaciteta institucije u odgovoru na ove izazove. U saradnji sa međunarodnim organizacijama osnažićemo naše kadrovske i operativne potencijale kako bi djelovali preventivno, i kako bi se, zajedno sa svim partnerima u državnom i civilnom sektoru, odnijeli odgovorno prema ovom osjetljivom pitanju - kazao je Šaranović.

Istakao je da je to samo dio uspješnih napora koje nova Vlada preduzima kako bi izvršila neophodne reforme i ubrzala proces evropskih integracija u narednom periodu.

Šaranović i šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori dogovorili su se da prioritet buduće saradnje ovih institucija bude sprečavanje nasilja nad djecom i efektno odgovaranje na njega bilo da se dešava onlajn ili oflajn.

- UNICEF će podržati vladu da uvede specijalizovani servis koji se zove Dječja kuća – Barnahus - rekao je Santander.

Radi se o međunarodnom modelu dobre prakse koji su mnoge zemlje članice EU usvojile. Barnahus omogućava policiji, tužilaštvu, socijalnim i zdravstvenim radnicima i sudiji da rade zajedno s djetetom u okruženju po mjeri djeteta. Kroz ovaj servis izbjegava se intervjuisanje djeteta više puta koje dodatno traumatizuje dijete, uključujući u slučajevima seksualnog zlostavljanja i iskorišćavanja.

- UNICEF će nastaviti da podržava Ministarstvo unutrašnjih poslova i pruža profesionalne obuke i specijalizacije svim službenicima koji rade na slučajevima koji uključuju djecu - poručio je Santander.

On je istakao i da će podrška UNICEF-a u ovim domenima pomoći Vladi da ispuni obaveze u oblasti prava djeteta i kriterijume pristupanja EU.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 01:06