Радомир Божовић / фото: СПЦГ
18/03/2022 u 10:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Састанак Министарства са Синдикатом просвјете: Разговарано о зарадама, увођењу школског полицајца...

Министарство просвjете, науке, културе и спорта ће упутити захтjев МУП-у за састанак на коме ће се актуелизовати прича о школским полицаjцима - казао је Божовић

У кабинету државне секретарке Министарства просвjете, науке, културе и спорта Милице Кадовић, у уторак, 15.03.2022. године, одржан jе састанак са представницима Синдиката просвjете Црне Горе, казао је предсједник Синдиката просвјете Радомир Божовић.

Састанку су, осим државне секретарке Милице Кадовић и њених сарадника, в.д. генералног директора Директората за нормативно-правне послове, Деjана Дашића, начелнице у Директорату за финансиjе, Ратке Ђуровић Jовановић и Jелене Вукмировић, начелнице у Директорату за финансиjе, присуствовали предсjедник СПЦГ-а Радомир Божовић, потпредсjедница СПЦГ-а Станка Вукчевић и потпредсjедница СПЦГ-а Биљана Мосуровић.

Како наводи предсједник Синдиката просвјете, на састанку jе било риjечи о обрачуну боловања, jубиларним наградама, превозу, наставничким звањима, љекарским прегледима, наjављеним измjенама и допунама закона у образовању, о асистентима у настави, о поновном увођењу школског полицаjца и другим проблемима са коjима се просвjетни радници сусрећу свакодневно.

- Договорено jе да ће из кабинета МПНКС-а свим директорима васпитно-образовних установа бити упућено Мишљење Комисиjе за спровођење, праћење, примjену и тумачење Гранског колективног уговора о обрачуну накнаде зарада у случаjевима сприjечености за рад, а коjим се тумачи да просвjетни радници, током боловања, имаjу право на увећање коефициjента за наставничка и научна звања, као и разредно старjешинство. У истом меjлу, директорима ће бити сугерисано да отпочну поступак за љекарским прегледом просвjетних радника, сходно члану 11 Општег закона о образовању и васпитању - поручио је Божовић.

Како истиче, из МПНКС-а ће бити упућен допис министру финансиjа Милоjку Спаjићу, за састанак коjем ће присуствовати и представници СПЦГ-а,  на коме ће бити покренута прича о увећању коефициjената просвjетним радницима кроз измjене и допуне Гранског колективног уговора, као и изналажење могућности за исплату jубиларних награда и регулисања превоза.

- Министарство просвjете, науке, културе и спорта ће упутити захтjев МУП-у за састанак на коме ће се актуелизовати прича о школским полицаjцима - казао је Божовић.

Државна секретарка Милица Кадовић, jе нагласила да у МПНКС-у предузимаjу све неопходне активности како би Комисиjа за додjеле наставничких звања убрзала своj рад.

Из Синдиката просвjете jе истакнуто да се очекуjе позив за учешће у свим радним групама за измjене и допуне закона у образовању.

На краjу састанка jе закључено  да ће Радна група састављена од представника МПНКС-а и СПЦГ-а бити формирана веома брзо, и да ће састанке одржавати макар jедном мjесечно.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 05:14